Stijović podijelio 100 plastenika poljoprivrednicima iz Berana

Zajedničkom akcijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Opštine Berane podijeljeno je 100 plastenika u ovoj seriji, od planiranih 180, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije Berana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prvi čovjek tog resora Aleksandar Stijović i predsjednik Opštine Tihomir Bogavac pozdravili su poljoprivrednike i poželjeli im sreću u radu i dobar rod.

Prije toga održan je sastanak u zgradi Opštine kojem su prisustvovali, osim Bogavca i Stijovića, i predsjednik SO Berane Novica Obradović, sekretar za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Božo Premović, sekretar za projekte i investicije Sveto Mitrović, sekretar za finansije i ekonomski razvoj Bojan Radošević, direktor Turističke organizacije Ivan Radević, menadžer Opštine Vladimir Đaković i pomoćnik u Sekretarijatu za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Milutin Mićović.

Na sastanku je razgovarano o potrebi izgradnje Кuće poljoprivrede za opštinu Berane, kako bi se sve institucije našle pod jednim krovom.

“Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Opštinu Berane. Posebnu zahvalnost dugujemo zbog toga ministru Stijoviću. Predviđeno je da u toj Кući poljoprivrede budu i kancelarije opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu i Regionalna kancelarija MIDAS II. Realizacijom ovog projekta omogućiće se lakše ostvarivanje poljoprivrednih prava i subvencija poljoprivrednim proizvođačima“, kazao je Bogavac.

Stijović je naveo da i na ovaj način, dodjelom plastenika, svi zajedno rade na unapređenju uslova za poljoprivrednike.

“Namjera ministarstva na čijem sam čelu jeste da se u narednom periodu više ulaže na sjever kako bi se podigao standard stanovništva”, rekao je ministar.

Premović je ukazao na važnost ulaganja u poljoprivredu i predstavio plan i program rada Sekretarijata kroz mjere Agrobudžeta za 2021. godinu.

Prema njegovim riječima, Opština Berane iz godine u godinu uvećava novčana sredstva za subvencije i mjere, a samim tim i broj mjera se uvećava.

“Ove godine kroz Agrobudžet realizovane su sledeće mjere: podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka, premije za priplodne junice u čistoj rasi, podrška za nabavku priplodnih junica, subvencije za retvu strnih žita, nabavka sadnica kontinentalnog voća, premije za otkup plodova maline, premije po pčelinjem društvu, premije uglednim poljoprivrednim proizvođačima, podrška opštim servisima u poljoprivredi, podrška upravljanju rizicima u poljoprivredi, subvencije za postojeće vodenice i njihovo održavanje, podrška razvoju turizma, nabavka softvera i opreme za izradu baze podataka, subvencije u plaćanju obaveza osiguranja poljoprivrednim proizvođačima i današnja mjera koju realizujemo, subvencija za nabavku plastenika”, kazao je Premović.

Obradović se zahvalio ministru na posjeti, ističući da se nadaju nastavku i jačanju saradnje.

“Rukovodstvo Opštine Berane je izrazilo spremnost za pomoć u rješavanju problema sa lutajućim grlima na državnom nivou. Bilo je riječi i o angažovanju vojske za probijanje puteva u ruralnom dijelu opštine”, poručuju iz Ministarstva.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor