MOGERINI ISTAKLA

Status kvo na Kosovu nije održiv

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je u Briselu da jučerašnji događaji pokazuju da status kvo između Srbije i Kosova nije održiv i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i pokušaju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja godišnjeg paketa EU o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Mogerini je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, da je uvjerena da je sporazum moguće postići, dodajući da je u stalnom kontaktu s obje strane.

“Uvjerena sam da je sporazum moguć, ako se steknu uslovi za nastavak pregovora na najvišem nivou, ali potrebno je ispuniti preduslove za to, prije svega ukinuti kosovske takse na robu iz Srbije iz Bosne i Hercegovine”, kazala je šefica evropske diplomatije.

Navela je da je na samitu Procesa Brdo-Brioni prije tri nedjelje u Tirani razgovarala sa predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, i dodala da je uvjerena da su “obje strane svjesne svojih interesa”.

Na istoj konferenciji za medije, evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da će u junu “probati da odblokira” dijalog Beograda i Prištine kako bi “nešto bilo postignuto u julu”.

On je kao pozitivan ocijenio nastup predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu u ponedjeljak.

Poslije primjedbe novinara da je Vučić juče naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti poslije akcije kosovske specijalne policije na sjeveru Kosova, Han je rekao da je govorio o Vučićevom nastupu u parlamentu “prije nekoliko dana, prije jučerašnjih događaja”.

Izvor: N1