Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izdao je specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće uputstvo kojim se onemogućava hapšenje poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića – saopštio je funkcioner tog političkog saveza Slaven Radunović.

Medojević će učestvovati u sudskom procesu na isti način na koji će učestvovati MilanKnežević i Andrija Mandić. To je ono što smo očekivali – kazao je Radunović u video snimku objavljenom na njegovom Fejsbuk nalogu i najavio da će poslanici Fronta o odluci Stankovića detaljnije govoriti na konferenciji za medije koja je zakazana za 17:30 časova u Skupštini Crne Gore.

“U Uputstvu se navodi da, imajući u vidu da se mjera pritvora odredjuje samo u izuzetnim slučajevima i da mora biti uvijek opravdana kada je to neophodno radi nesmetanog vođenja postupka, kao i pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv Nebojše Medojevića, kako bi se bez postojanja razloga iz čl.175 Zakonika o krivičnom postupku izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora jer se, shodno Ustavu Crne GoreZakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru”, navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Kako se dodaje, po potrebi i mogućnosti, mogu se koristiti alternativne mjere u cilju obezbjeđenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Medojevića za organizovanje kriminalne grupe za pranje novca.