Evropski zvaničnici gotovo svakodnevno drže slovo o ponašanju, demokratiji, poštovanju ljudskih prava kao temeljnim vrijednostima čovječanstva. Tako je godinama, često i zaprijete da ne bude li se to poštovalo, Crna Gorua može biti zaustavljena na putu ka EU. Ali ponekad oni njihovi nastupi u javnosti, kao i njihove tvrdnje nisu evropske. Mnogi u Crnoj Gori ostali su zatečeni nedavnom izjavom šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava, koji je, kada mu se predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja požalio da mu je takstista prijetio smrću, poručio da je to “rizik struke”.

<<<Škrelji prijetio taksista, Orav mu kazao da su napadi rizik poslaničkog posla<<<

<<<Škrelja očekivao da će Orav osuditi napad<<<

Pitanje je šta bi Orav uradio ili rekao da je, kojim slučajem situacija bila drugačija, pa da je Škrelja bio taj koji prijeti. Da li bi Orav takstisti rekao da je to rizik struke?.

Izjavom Aiva Orava neprijatno su iznenađeni i neki sagovornici CdM-a.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović za CdM kaže da je, bez obzira što političari trebaju imati povećan prag trpeljivosti, zatečen i neprijatno iznenađen izjavom šefa delegacije EU u Crnoj Gori, Orava u odnosu na žalbu poslanika Škrelje.

“Ljudska prava i građanske slobode svih, pa i političara, nekad ne spadaju pod jurisdikciju zakonodavstva već ostaju kao prirodna prava iznad pisanih prava i kao takva moraju se poštovati”, rekao je Popović.

Funkcioner Dekokratske partije socijalista Nikola Gegaj jasno poručuje da je posao poslanika veoma odgovoran, a poslanici u kontinutetu, od strane onih koji ne misle kao oni, izloženi vrijeđanju, ružnim komentarima.

“Pa i lično sam, i to javno, sa gospodinom Škreljom izvrijeđan toliko, da mi je i mučno komentarisati. I to samo zbog toga što smo kao ljudi, pa onda i kao političari građanski profilisani i orjentisani. Očigledno da nekome to smeta u Crnoj Gori. Na sreću ta grupacija je bila i ostala u manjini”, jasan je Gegaj.

On nije želio posebno da komentariše to što je Orav rekao Škrelji. Ipak, imao je poruku nakon svega što se dogodilo.

“Ne želim da komentarišem šefa delegacije EU u Crnoj Gori, ali ću reći sljedeće: da je kojim slučajem Škrelja na isti način uzvratio taksisti, serijal bi se napravio od toga. Škrelja bi bio na meti novinara, političara, civilnog sektora,pa i same EU. Ovako…”, naglasio je Gegaj za CdM.

Član Predsjedništva Pokreta za promjene Nikola Bajčetić ima drugačije viđenje ove situacije.

“Ako je Luiđ Škrelja u Crnoj Gori ugrožen, i tako se predstavlja, pa šta onda da kažemo za naše lidere i funkcionere koji su često meta napada i prolaze raznorazne torture od institucija ovog sistema”, ističe Bajčetić za CdM.

On kaže da smo svjedoci da živimo u vremenu kada javno izgovorena riječ ima veliku težinu i često ista može koštati pojejedine čak i zovota.

“To je nažalost zasluga ovog i ovakvog sistema koji je kreirao upravo DPS. Ako govorimo o ugroženosti funkcionera DPS, onda to mora imati potpuno drugačiju dimenziju, od ove redovne pojave, gdje često imamo napade na opozicione lidere i funkcionere, novinare i sve ostale koji se drznu da javno kritikuju ovaj režim. A ovo iz razloga što to dalje znači da predstavnici DPS-a u Cenoj Gori i u ovakvom sistemu koji su oni kreirali, mogu jedino imati neku eventualnu prijetnju od svojih “partnera” sa kojima stvaraju nelegalno enormni kapital a koji često imaju kriminalne biografije, pa stoga tijesno sarađuju sa rezimom”, ističe Bajčetić.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja doživio je prije nekoliko dana ozbiljnu prijetnju kada mu je u u centru Podgorice, na pješačkom prijelazu, put prepriječio, za sada neidentifikovani taksista i rekao: “Tebe za dobro naroda treba zgazit!”

Ovo nije prvi put da se prijeti poslanicima. 2016. godine je na društvenoj mreži objavljena fotografija Škrelje, Gegaja i Halila Dukovića, sa omčom oko vrata na kojoj je pisalo:

“Obavještavamo sve Albance da su izdajnici sa slike tragično izgubili život i da će se sahrana obaviti na Čepurcima 8. marta. A nakon sahrane ove đubradi zabavljače vas svi slavuji Malesije sa pjesmom i igrama u centru Tuzi”, glasila je uznemirujuća poruka.

I tada je izostala reakcija EU.