Ministarka javne, uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, upoznala se sa svim prigovorima povodom rezultata Konkursa za dodjelu budžetskih sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv koronavirusa i epidemiološkim mjerama.
S tim u vezi, ministarka Srzentić je naložila da konkursna komisija u najskorijem roku zasijeda i razmotri sve pristigle prigovore. Nakon dodatne revizije pristiglih prigovora i evaluacije, obavijestićemo sve učesnike Konkursa i javnost o konačnoj odluci i raspodjeli konkursnih sredstava.
Transparentnost, otvorenost i ukazivanje na poboljšavanje procesa je jedini način da osiguramo da, ne samo ovaj, već i svi budući konkursi budu sprovedeni u skladu sa vrijednostima našeg Ministarstva, a na zadovoljstvo svih uključenih strana. Ovim putem izražavamo zahvalnost svim medijima koji su nam dostavili svoje prijedloge projekata, a posebno onima koji su svojim komentarima ukazali kako da unaprijedimo ovaj proces.
Podsjećamo da sredstva za raspodjelu predviđena Konkursom iznose 120.000 eura za štampane medije i 30.000 eura za internetske publikacije, te da su se na Konkurs prijavili četiri štampana medija i dvadeset pet internetskih publikacija. Konkurs je realizovan sa ciljem prepozavanja važnosti medija i medijskog pluralizma u aktuelnoj situaciji, kao i njihove uloge u podizanju svijesti javnosti o značaju procesa vakcinacije protiv koronavirusa i poštovanja aktuelnih epidemioloških mjera.
Koristimo priliku i da podsjetimo da, pored Konkursa, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija radi na uspostavljanju Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, kojim će se od 0.09% od tekućeg budžeta, između ostalog, izdvajati za medije što će biti snažan podstrek za unapređenje medijske scene u Crnoj Gori.