U Zemun Polju je, tokom noći, srušen  izgrađeni vjerski objekat koji je podigla Islamska zajednica.

 Akcija rušenja je počela u toku noći, između 3.00 i 4.00 sata posle ponoći.

Jake policijske snage i žandarmerija su blokirale naselje. Policajci su bili raspoređeni u tri prstena bezbednosti oko naselja.

Srušen je sprat i potkrovlje na ovom objektu koji je počeo da se gradi 2014. godine . Radovi su više puta zaustavljani ali i nastavljani .Akcija rušenja trajala je dva sata a na lice mjesta pristižu predstavnici Islamske zajednice.

Tu vijest je za Al Jazeeru potvrdio Muhamed Jusufspahić, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

Mještani navode da je nekoliko stotina pripadnika Žandarmerije blokiralo građanima pristup objektu kako bi vlasti izvršile rušenje.

Jusufspahić je kazao da je u Zemun polje došlo deset autobusa policajaca, ali da su u takvim situacijama vjernici najjači. “Kad su nas palili bili smo najjači”, kazao je on.

On je u objavi na svom Facebook profilu napisao da se radi o napadu na muslimane Srbije.

‘Uskraćivanje prava’

Muftija Beogradski Mustafa Jusufspahić je za Al Jazeeru potvrdio da je srušen dio zgrade i to više od onoga što su vlasti rekle da treba srušiti.

“Srušili su dva sprata i ostavili jedan red. Sad je ta zgrada neupotrebljiva u svakom smislu, jer je rastresena i opasna po ljude”, kazao je on.

Jusufspahić je kazao da apelira na javnost da osudi taj čin “uskraćivanja prava muslimana Beograda da imaju svoj molitveni prostor u mestu gde ima muslimana”.

Napomenuo je da je jučer sa opštinskim vlastima dogovoreno da se ovaj problem riješi razgovorom, ali da je akcija rušenja izvedena “ratnim planom” s neviđenim brojem pripadnika Žandarmerije.

Mještani su kazali da je sinoć po dolasku na mjesto rušenja džamije priveden glavni imam Medžlisa Zemun Emin ef. Zejnulahu. On je nakon saslušanja pušten.

Prethodno obećanje

Prethodno su predstavnici opštine Zemun odgodili planirano rušenje nelegalno izgrađenog mesdžida Islamske zajednice Srbije, zbog velikog broja okupljenih građana koji se tome protive.

Predstavnici komunalnih službi i policije su se u četvtrak s građevinskim mašinama pojavili ispred objekta u Zemun Polju, gdje ih je zatekao veliki broj građana i parkiranih automobila.

Nakon razgovora predstavnika Islamske zajednice i opštinskih vlasti, odlučeno je da se akcija odgodi, a razgovori nastave na višem nivou.

Glavni imam Medžlisa Zemun Emin ef. Zejnulahu pozvao je okupljene da ostanu mirni i potvrdio da su od opštinskih vlasti dobili poziv da tokom sljedeće sedmice pokušaju pronaći rješenje.

“Istina je da je Srbija jedna od najvećih zemalja na Balkanu sa ilegalno izgrađenim objektima. Kao i celo ovo naselje ovde. Ako neko želi da sruši ovaj nelegalni objekat, mi smo predali zahtev za legalizaciju, mi smo u procesu ozakonjenja. Ako neko želi ovo da otkloni, onda neko želi da otkloni i nas, a ovo treba da postoji sve dok postojimo mi, zato što je ovo naše pravo koje nam garantuje Ustav Republike Srbije, a to je sloboda vere”, rekao je Zejnulahu.

Bez građevinske dozvole

Kako je ranije saopćeno iz Islamske zajednice Srbije, vlasti Beograda zakazale su rušenje mesdžida u Zemun Polju za danas u osam sati.

Policijski kordon i inspekcija povukla se oko 9:30 s prostora ispred mesdžida, a, kako navode prisutni, medijima je bio zabranjen pristup.

Beogradski muftija Mustafa-ef. Jusufspahić rekao je za Al Jazeeru da je razlog rušenja nepostojanje građevinske dozvole za objekt mesdžida i dodaje da je u tom naselju 300 do 500 objekata izgrađeno bez građevinske dozvole, kao i sama mjesna crkva.

“Vlasti su u rušenje krenule na Spasovdan, slavu Grada Beograda, i to je ‘veliki poklon’ koji nam je dao ovaj grad. Mi se pripremamo za ramazan, koji nastupa prekosutra [subota]. Radi se o nerazumevanju vlasti i nadam se da ćemo se dogovoriti i naći kompromisno rešenje”, rekao je Jusufspahić.

Predviđeno je da objekt sadrži učionice za vjersku poduku, mekteb, a u Zemun Polju, prema riječima muftije, živi blizu 500 muslimanskih porodica.

Uklanjanje ovog objekta u Zemun Polju bilo je planirano za juče ali se od toga odustalo jer se okupio veliki broj građana koji su sprečili rušenje.