Službenici Uprave policije MUP-a i Uprave carina sinoć su na dva granična prelaza, Debeli brijeg i Dobrakovo, u dva putnička motorna vozila, prilikom izlaska iz naše zemlje, otkrili oko sedam kilograma heroina i 16 kilograma skanka. Četiri lica, koja su imala namjeru da drogu preko naše teritorije prokrijumčare u Hrvatsku i Srbiju, su lišena slobode.

Naime, policijski službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Herceg Novi i carinski službenici Carinske ispostave Debeli brijeg su sinoć, 16. maja 2017. godine oko 18,00 časova, na Graničnom prelazu Debeli brijeg, prilikom izlaska iz Crne Gore, kontrolisali pmv „Fiat Bravo“, albanskih registarskih oznaka. Vozilom je upravljao M.M. (59), državljanin Republike Albanije, a sa njim su bili njegova supruga V.M. (51) i D.H. (57), takođe albanski državljani. Kontrolom koju su sproveli, policijski i carinski službenici su u instrument tabli vozila, u dorađenom bunkeru, pronašli 13 pakovanja pravougaonog oblika upakovanog u providne pvc folije u kojima se nalazila praškasta materija žute boje za koju se sumnja da je opojna droga heroin, težine oko sedam kilograma, tačnije 6.989,5 grama. Lica, vozilo i heroin predati su policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv droge koji su sproveli kriminalističku obradu i lišili slobode ova tri lica, zbog sumnje da su počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Sumnja se da su ova tri lica heroin prokrijumčarila iz Albanije u našu zemlju u namjeri da je preko naše teritorije prokrijumčare dalje, ka Hrvatskoj i zemljama Zapadne Evrope. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Heroin je upućen Forenzičkom centru radi vještačenja.

Policijski i carinski službenici su potom, nakon tri časa, na drugom graničnom prelazu otkrili 16 kg skanka. Naime, policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge su, postupajući na osnovu operativnih saznanja, zajedno sa policijskim službenicima Odjeljenja granične bezbjednosti Bijelo Polje i carinskim službenicima Carinske ispostave Dobrakovo, na GP Dobrakovo oko 23,00 časa, na izlazu iz Crne Gore, zaustavili pmv „Renault“, srbijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Ž.M. (53) iz Republike Srbije, Pretresom vozila policijski i carinski službenici su u dva specijalno napravljena bunkera, ispod sjedišta vozača i suvozača, kao i u filteru klime, pronašli ukupno 46 većih pakovanja u kojima se nalazila biljna materija tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana tipa skank, težine oko 16 kg, tačnije 15.974 grama. Lice, vozilo i skank predati su policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv droge koji su sproveli kriminalističku obradu i lišili slobode Ž.M, zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Sumnja se da je ovo lice skank nabavilo radi njegovog krijumčarenja i prodaje na teritoriji Srbije. Osumnjičeni Ž.M. je, uz krivičnu prijavu, priveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Skank je upućen Forenzičkom centru radi vještačenja.