Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, Nadzornici Službe zaštite parka Skadarsko jezero su juče prilikom redovne kontrole akvatorijuma u reonu Grmožur primijetili metalno plovilo sa NN licima u nelegalnom izlovu ribe strujom.

Tokom potjere, dva NN lica koja su nosila zaštitne maske-fantomke, su odbacili sondu, napustili plovilo i pobjegli u pravcu sela Vranjina. Na plovilu je zatečen vanbrodski motor (Yamaha 150KS), sonda, rezervoar sa gorivom i sakovi za čuvanje ribe”, navodi se u saopštenju.

U sprječavanju krivolova, kako dodaju, učestvovale su i Služba zaštite Parka i granična policija MUP-a Crne Gore.

Iz NPCG dodaju da su sva sredstva privremeno oduzeta a podnijeta je prijava Centru bezbjednosti Podgorica.

“Direktor NP Skadarsko jezero Aleksandar Bulatović je kazao da Služba zaštite svakodnevno vrši kontrolu akvatorijuma i da će biti spriječen svaki vid nelegalnog izlova ribe”, navodi se u saopštenju.

Bulatović je apelovao na građane koji žele da doprinesu očuvanju ribljeg fonda, da prijave sve slučajeve nezakonitog ribolova na dežurni broj Službe zaštite NP Skadarsko jezero 068 526 440.

Zahvalio na saradnji graničnoj policiji i odgovornim građanima, i istakao da samo zajedničkim snagama svih nadležnih organa možemo čuvati i sačuvati Nacionalni park Skadarsko jezero.

Izvor:RTCG