SJEVERNA KOREJA

Spremni za dijalog i za konfrontaciju sa SAD-om

Sjeverna Koreja spremna je za dijalog, ali i za konfrontaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), saopštio je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho.

On je optužio američkog državnog sekretara Majka Pompea da “nadvija tamnu sjenku” nad razgovore između dvije zemlje, tvrdeći da je Pompeo više zainteresovan za vlastite političke ambicije nego za aktuelnu vanjsku politiku SAD-a, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Ukoliko SAD još sanja o tome da sve postignu sankcijama, moramo ili da ih pustimo da sanjaju ili da im srušimo snove. Ako pokušavaju da nam se suprotstave sankcijama i ne napuste takav konfrontirajući stav, to će biti njihov pogrešan proračun”, rekao je Ri.

Lideri SAD-a i Sjeverne Koreje Donald Tramp i Kim Džong Un dogovorili su na sastanku u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje u junu nastavak pregovora o denuklearizaciji na nivou radnih grupa, ali oni još nijesu počeli.

Dva lidera sastala su se tri puta, u Singapuru, Hanoiju i u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje.

Na drugom samitu u februaru u Hanoiju, Tramp je odbio zahtjev Kima da ublaži oštre sankcije protiv Pjongjanga u zamjenu za raspuštanje sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa.

Izvor: Mina