Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je danas na sajtu opštine Bijelo Polje  obavijestila zainteresovanu javnost, da je „Bistrica Clean Energy“ d.o.o. iz Podgorice, ul.Slobode bb, Business Centar Hilton, podnijelo zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju male hidroelektrane mHE „Bistrica“ na rijeci Bistrici, Opština Bijelo Polje.

   Bistrica

Dok se vodeći ljudi u opštini Bijelo Polje hvale sa investiciom i milionima eura koji se ulažu u  žičaru, infrastrukturu i pješačku stazu duž djaloviće klisure, koja prolazi tokom rijeke Bistrice, na drugu stranu se sprema druga investicija na Bistrici, izgradnja mHE.

Član Savjeta Mjesne zajednice ,,Bistrica” Uglješa Prebiračević, je za portal sjever cg kazao, da će se gradjani Bistrice oštro suprostaviti izgradnji ove mHE na rijeci Bistrici i dodao.

,,Niti je Savjet niti gradjane, bilo ko još  kontaktirao o namjerama ove kompanije, a i ovakva namjera je suprotna investicijama i isplaniranom razvoju Bistrice i investicijama, koje su u toku” naglasio je prebiračević”.

Sjutra ću tražiti od predsjednika Mjesne zajednice, da se odma sazove sastanak Savjeta mjesne zajednice Bistrica i zainteresovanih gradjana ovog mjesta, gdje ćemo predložiti da se pored ostalog organizuju i protesti gradjana, na kojim ćemo tražiti objašnjenje od lokalne uprave opštine Bijelo Polje O namjerama Agencije za životnu sredinu, kao i državnih institucija.

Nećemo dozvoliti da nam niko uništava ovakvu rijeku, koja je od životnog značaja za razvoj ovog kraj, a samim tim i za gradjane i umjesto da se svi borimo kako da zadržimo mlade i gradjane, da ostanu da žive u ovim krajevima, mi sve činimo da ih što više otjeramo, da žive u drugim državama, naveo je prebiračević u izjavi za portal sjevercg.

Zato apelujemo na sve gradjane Bistrice i ostalih mjesta u okruženju, da svi zajedno ne dozvolimo da se rijeka Bistrica, koja je prepoznata ne samo u Crnu Goru, već i u regionu, sačuva od ovakvih namjera.

Naš portal je povodom najave izgradnje ove mHE na rijeci Bistrici kontaktirala i predsjednika ribilovnog društva ,,Sinjavac”, Ismeta Softića, koji nam je kazao da je obavješten o namjerama privatne kompanije  „Bistrica Clean Energy“ i da  će se i ovo ribolovno društvo suprostaviti namjerama izgradnje mHE na Bistrici.

Softić nam je kazao, da su već kontaktirali i mještane mjesta Mojstira, koje će obuhvatiti vodozahvat i od istih dobili uvjeravanje, da će se oštro suprostaviti izgradnji mHE na Bistrici.

Takodje, je naveo, da je baš ovaj dio rijeke prepoznat po pastrmci, dok je donji dio prepoznat po lipljenu,mladici i dodao.

“Bistrica je u Bijelom Polju i najveća pritoka Lima, a posebno je ćist dio rijeke, na kojem se planira mHE,  iz koje se može piti voda i Bistrica je prepoznata medju najljepšim rijekama u Evropu i medju najčistijim.

Nevladine organizacije, koje se  bave zaštitom životne sredine, su takodje najavile da će podržati gradjane Bistrice i Mojstira i da će sve svoje snage usmjeriti na zaštiti rijeke Bistrice i pozvati sve ekološke aktiviste i ljubitelje rijeka, ne samo iz naše države, već i regiona da im se pridruže kako bi zaštitili ovu rijeku, koja je od velikog značaja za čitav region, a i za rijeku Lim.