Spor sa Rusijom oko ostrva rješavati postepeno

ABE NAJAVIO

Spor sa Rusijom oko ostrva rješavati postepeno

Japanski premijer Šinzo Abe obećao je da će rješavanju teritorijalnog spora sa Rusijom oko Kurilskih ostrva pristupiti „korak po korak“.

Abe: Nije lako rješavati problem koji opstaje i više od 73 godine od rata, Foto: Beta/AP

Abe je na okupljanju nekadašnjih stanovnika četiri ostrva, koje je Sovjetski Savez zauzeo u poslednjim danima Drugog svjetskog rata, rekao da je rješavanje spora o Kurilima, koje Japan naziva „Sjevernom teritorijom“, teško ali neophodno.

„Nije lako rješavati problem koji opstaje i više od 73 godine od rata. Ipak, moramo time da se bavimo. Imajući u vidu vaša osjećanja prema Sjevernoj teritoriji, odlučni smo da rješavanju teritorijalnog spora pristupimo korak po korak“, izjavio je japanski premijer.

Povratak Kurilskih ostrva pod suverenitet Japana, jedan je od prioriteta za Abea i njegovu konzervativnu bazu. Spor već sedam decenija sprječava Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum i tako formalno okončaju Drugi svjetski rat.

Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin, u novembru su se dogovorili da ubrzaju pregovore zasnovane na sovjetskom predlogu iz 1956. godine, prema kom bi Japanu bila vraćena dva ostrva.

Ta ideja je razbjesnela ruske nacionaliste, a šef diplomatije Sergej Lavrov je prošlog mjeseca upozorio Japan, da početna tačka razgovora mora biti japansko priznanje Kurila kao dijela Rusije.

Japanski premijer je naveo da će se pregovori nastaviti prema smjernicama koje je dogovorio sa Putinom, kako bi se potpisao mirovni sporazum, „dok narodi Japana i Rusije jačaju međusobno povjerenje i prijateljstvo“.

Izvor: Beta

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor