Most Moračica, najzahtjevniji, najprepoznatljiviji i najskuplji objekat na auto-putu, juče je spojen. Sinoć su spojena dva preostala segmenta od po dva metra na rasponskoj konstrukciji mosta.

Predstavnici kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa, ranije su saopštili da nakon spajanja konstrukcije treba obaviti niz zanatskih radova, kao što su rasvjeta, elektroinstalacija, hidroizolacija, ugradnja ivičnjaka, ograde oko pješačkih staza i asfaltiranje. U samu konstrukciju mosta ugrađeno je 100 hiljada kubika betona, 15 hiljada tona željeza i nešto manje od deset hiljada tona kablova, pošto se radi o prenapregnutom betonu.

Most je dugačak 960 metara, a širok 23,3 metra, visina mosta iznad korita rijeke Morače je oko 202 metra, dok je najveći stub visok 161 metar. Iz Ministarstva saobraćaja je nedavno saopšteno da je ovaj most najskuplji objekat na prioritetnoj dionici sa cijenom od 74,5 miliona eura.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj ove godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje. Vlada je u maju potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac -Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima. Tim aneksima je 30. septembar naredne godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

 

izvor: Portal Analitika