Specijalno državno tužilaštvo je portalu sjevercg dostavio odgovor, povodom slučaja djelovanja grupe NVO kroz raspodjelu sredstava NVO i izbor za članove Komisija za raspodjelu sredstava, gdje su potvrdili da je SDT pokrenulo izvidjaj, a više podataka i informacija ne mogu saopštiti, radi zaštite interesa krivičnog postupka.

 

Naime, pojedini kandidati su ranije pozvali  tužilaštvo u Podgorici da spriječi zloupotrebe u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, koje se već dešavaju tokom izbora predstavnika NVO za članove  Komisija za raspodjelu sredstava programima NVO, a što je objavio i portalsjevercg
https://sjevercg.me/sprijeciti-zloupotrebe-u-ministarstvu-pravde-ljudskih-i-manjinskih-prava/

Takodje je tada reagovao i Državni sekretar Bojan Božović koji je za portal sjevercg kazao, da u okviru Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, niko od nadležnih neće bježati od ispitivanja pojedinačne odgovornosti za sve eventualne grube propuste.

Portal sjevercg je dobio informacije od NVO, koje kako navode se nalaze na sajtu Vlade Crne Gore, gdje se vidi da su se u dva Ministarstva, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kao i Ministarstvo kapitalnih investicija, kroz sedam Javnih poziva za člana Komisije za raspodjelu sredstava programima NVO, prijavilo sedam kandidata, koji su kroz svoje NVO u kojim su odgovorna lica, kandidovali jedni druge, takodje i jedne iste NVO njih 20 NVO su te kandidate u svih sedam oblasti predlagale, kao da su djelovale u svih sedam oblasti, gdje su kandidati koristili NVO u kojim su im članovi familija, sestre, braća, supruge, roditelji i dr.odgovorna lica.

Kako smo obaviješteni zbog svih ovih nezakonitosti već su predate od strane pojedinih NVO tužbe Upravnom sudu, kao i krivične prijave nadležnim tužilaštvima.

Interesantno, iako procenjivači boduju projekte, NVO se bore ko će ih zastupati u Komisiji za raspodjelu sredstava programima NVO, gdje od tri člana jedno mjesto pripada NVO, a dva ministarstvu.

NVO kako su nas obavijestile,  sumnjaju da je razlog tome povezanost izmedju članova Komisija i procenjivača, netransparentno bodovanje, kao i namještanje koja će NVO dobiti sredstava i sl.

Kako navode, veliki broj odgovornih lica iz NVO koje su kao predlagači, dostavljaju neistinite podatke, kao da su djelovale u tim oblastima, a u stvari nikada nisu djelovale.

Veliki broj NVO kako su nas obavijestili, godinama ukazuju na sve ove nezakonitosti, ali je sve do sada bilo bezuspješno, pa očekuju da nova Vlada i novi Ministri neće dozvoliti što i njihovi predhodnici.