U Rožajama “gori” pod foteljom predsjednika lokalne samouprave. Tužilaštvo ispituje rad opštine i trošenje novca iz budžeta

Gotovo da nema nikakve dileme – predsjednik Ejup Nurković, prvi građanin grada na Ibru biće uskoro smijenjen, saznaju “Novosti” u vrhu Bošnjačke stranke, čiji je on kadar. Njegovim radom ne samo da nijesu zadovoljni u Opštinskom odboru BS, već ni u centrali stranke gdje je imao podršku, ali se, kako saznaju Novosti, konačna odluka očekuje se poslije povratka sa bolovanja lidera stranke Rafeta Husovića, inače potpredsjednika Vlade Crne Gore. Rad Nurkovića i lokalne uprave, odnosno njihovo gazdovanje sredstvima građana, ispituje Specijalno tužilaštvo, potvrđeno je “Novostima” u OO BS Rožaje.

Opštinski odbor, inače, postavio je Nurkoviću uslov – ili će otpustiti 25 odsto od ukupno 223 zaposlena u lokalnoj upravi, ili će ga smijeniti!

Međutim, moraće prvo da pođe od sebe. U Rožajama su nezadovoljni Nurkovićevim nepotizmom poslije apsolutne pobjede na lokalnim izborima, kao i mjerama “stabilizacije”, među kojima je i ukidanje Agencije za projektovanje, čiji je čelnik bio Nurkovićev zet, Emir Kurtagić. Ova Agencija djelovala je kao paraslužba, jer je u Opštini već postojao Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora. Kada je zapala u gubitke, odlučili su da je se “riješe”, zatvorili su je i otpustili 12 zaposlenih.

– Vrlo brzo će se Opština naći u velikom problemu, jer je Agencija ugovorila poslove na mnogim mjestima u Crnoj Gori, a sada je zatvorena. Agencija duguje pet zarada zaposlenima, porezi i doprinosi nijesu plaćeni za godinu dana. Neko će morati da rješava te probleme, ali i da kaže šta je sa naplaćenim sredstvima od velikog broja projekata i nadzora. Gdje su te pare otišle – pitaju se bivši radnici Agencije, uglavnom inženjeri.

U Rožajama niko ne vjeruje da će Nurković uspeti da ispliva iz brojnih problema. Mnogi njegovu smjenu smatraju “završenim poslom”, očekujući da on sam podnese ostavku.

– Kod nas se svaka odluka donosi posle konsultacije sa vrhom stranke – kaže predsjednik Opštinskog odbora BS U Rožajama Rahman Husović, koji je bio jedan od najozbiljnijih kandidata za funkciju predsjednika. – Nećemo dozvoliti da nijedan pojedinac bude iznad stranke i interesa građana. Staćemo na put nepotizmu i netransparentnosti trošenja budžetskih sredstava, neradu i nestručnosti – kazao je na sjednici SO u funkciji odbornika Rahman Husović. – Vrlo brzo ćemo se pozabaviti učinkom Nurkovića na funkciji predsjednika opštine. Bilo je dosta grešaka, svjesni smo toga, ali, ima načina da se prestane sa takvim ponašanjem. Bošnjačka stranka ne smije padati na istim greškama, na kojima su pali naši prethodnici iz DPS.

Na pozive novinara Nurkoviću je telefon isključen ili se ne javlja, a iz kabineta je odgovor uvijek isti: “Na sastanku je, bićete pozvani” prenose Novosti.

izvor: novosti.rs