Socijalni savjet na redovnoj sjednici donio značajne zaključke

Socijalni savjet Opštine Bijelo Polje juče je na svojoj redovnoj radnoj sjednici upoznao se sa Informacijom Vlade Crne Gore i Socijanog savjeta o povećanju minimalne zarade sa 193 na 222 eura.

S tim u vezi Savjet je mišljenja da je to dobra vijest za sve radnike koji se nalaze u zoni minimalne zarade i da  Vlada sa socijalnim partnerima treba da nastoji da ove aktivnosti nastavi te da do kraja tekuće godine, nakon iscrpnih analiza i realnog sagledavanja javnih finansija ide sa novim povećanjem minimalne zarade. Ovo tim prije, što se dugo vremena nije mijenjala minimalna zarada u našoj državi.

Posebnu pažnju Savjet je usmjerio na informacije koje se odnose na veliki odliv radne snage iz bjelopoljske opstine, pa i šire, zaposlene i nezaposlene, ka ekonomski jačim privredama i destinacijama.

S tim u vezi Savjet je mišljenja da poslodavci, ne samo u Bijelom Polju nego u čitavoj državi, usresrede svoju pažnju ka većem stimulisanju, pogotovu kvalifikovane stručne radne snage jer u suprotnom ostaće bez kadrova koji čine osnovu svake ekonomije.
Nadalje, i lokalne uprave koje su u mogućnosti imaju važnu ulogu da sagledaju dodatno rasterećenje privrede kako bi ona ta sredstva usmjerila na bolji standard uposlenih.
To u ovom trenutku treba da je primaran zadatak poslodavaca u odnosu na sve druge aktivnosti, jer ocjena je da se u svakom kolektivu za ove namjene mogu naći dodatne rezerve, poručuju iz Socijalnog savjeta Opštine Bijelo Polje.
Ova mišljenja i preporuke bi trebalo implementirati što prije, poručuju u informaciji iz Socijalnog savjeta opštine Binelo Polje koju potpisuje predsjednik Milenko Marković.