Slučaj Primorka: Optužnica protiv šest osoba i banke

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu u slučaju Primorka protiv šest osoba i jedne banke zbog zloupotrebe poslovanja u privredi na organizovan način.

Televizija Crne Gore prenosi da je optužnica podignuta protiv N.B, M.Č, B.B, M.S, M.M, i M.V, koji se sumnjiče da su, na organizovan način, zloupotrijebili namjenski kredit.

O optužnici će odlučivati Vijeće višeg suda, a ako se potvrdi do zakazivanja prvog ročišta teče rok o sporazumnom priznanju krivice.

SDT odustalo je ranije od potpisivanja sporazumnog priznanja krivice sa osnivačem preduzeća Melgonia Primorka, Nebojšom Boškovićem i izvršnim direktorom barske Primorke, Svetozarom Markovićem.

Osim Boškovića i Svetozara Markovića na optužnici se nalaze izvršni direktor preduzeća Melgonia Primorka, Vinko Marović, bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarić, Milenko Marković koji je rukovodio Krismom motors i preduzeće NLB banka.

Oni su optuženi za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, ali ne i za višemilionsku štetu pričinjenu državnoj kasi za koju su se teretili u fazi istrage.

Zloupotreba službenog položaja se ogleda u činjenici da su optuženi umjesto za oživljavanje Primorke iz Bara novac iskoristili za pokrivanje kredita Boškovićevih kompanija Krisma motors i Krisma trejd.

SDT je krajem jula odustalo od krivičnog gonjenja predsjednika i članova Komisije za kontrolu državne pomoći, među kojima je i Predrag Stamatović, bliski saradnik Igora Lukšića koji se u vrijeme potpisivanja sporne garancije nalazio na poziciji ministra finansija.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor