Slučaj Kavanaugh: Navodna žrtva traži istragu FBI-ja

Proces potvrđivanja kandidata za sudiju Vrhovnog suda SAD Brett Kavanaugh došao je do još jednog dramatičnog zaokreta, nakon što je žena koja ga je optužila za seksualni napad kada su bili tinejdžeri, prije više decenija zatražila istragu Federalnog istražinog biroa (FBI).

Senatski komitet za pravosuđe je već odložio glasanje o njegovoj nominaciji, i zakazao javno saslušanje i njega i Christine Ford za ponedjeljak.

No Ford je u pismu koje je objavila kasno 18. septembra navela da želi da FBI ispita njene optužbe prije nego što pristane da se pojavi pred senatskim komitetom.

Tokom vikenda je Ford, koja je univerzitetska profesorica iz Kalifornije, javno optužila Kavanaugha da ju je seksulano napao 1982., kada su njih dvoje bili srednjoškolci.

Kavanaugh, već drugi kandidat američkog predsjednika Donalda Trumpa za sudiju Vrhovnog suda, što je doživotna funkcija, negirao je optužbu.

Ova napeta situacija između republikanaca i demokrata, dolazi samo šest sedmica prije ključnih izbora na polovini manadata za Kongres, koji će odlučivati koja će partija imati kontrolu nad zakonodovnim domom SAD.

Budući je sudija Vrhovnog suda doživotna funkcija demokrate se plaše da će Kavanaugha, ukoliko bude odobrena njegova nominacija, dugotrajno označiti najviši sud SAD kao značajno konzervativniji po mnogim pravnim pitanjima.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor