Sinoć je Evropskom muzeju moderne umjetnosti u Barseloni – MEAM otvorena međunarodna postavka – Bijenale umjetnosti, na kojoj, pored autora iz raznih zemalja, izlaže i Vučić Ćetković, slikar iz Podgorice.

Ćetković ovom izložbom u centru Bareslone nastavlja komunikaciju sa međunarodnom likovnom publikom, nakon učešća na izložbama  u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Njemačkoj.

Jedan od kustosa, Francesco Saverio Russo, je prilikom otvaranja istakao da je Barselona otvorila vrata svog značajnog muzeja kao domaćina umjetnicima  iz cijelog svijeta, te da svi oni imaju svoja opažanja i pravo na kreativnost, koje mora biti sveto i neodvojivo od ljudi. “Pravo umjetnika je da imaju slobodu da izraze svoja osjećanja i emocije u kombinaciji sa svojim strahovima i radostima. Što se tiče obaveza, smatram da je njihova najveća obaveza da podijele svoje radove sa nama, posmatračima i publikom prave umjetnosti,” kazao je u uvodnom obraćanju.

Svečano otvaranje bijenala je upriličeno uz govor Hose Van Roy Dalija, sina Salvadora Dalija, koji je učesnicima dodijelio i priznanja o učešću na ovom značajnom međunarodnom događaju.

sjevercg