KOŠARKA

Skupština ABA lige: Dan odluke za regionalnu košarku

Budućnost regionalnog košarkaškog takmičenja danas bi mogla da bude poznata u Banja Luci je zakazana redovna Skupština ABA lige na kojoj će ispred svega biti riječi o sramotnoj finalnoj seriji plej-ofa između Crvene zvezde i Budućnost Volija, ali i uključivanju Olimpijakosa u “jadranske vode”.

Biće sigurno burno u prijestonici Republike Srpske, očekuju se oštre polemike, povišeni tonovi, ali vjerujemo i najboje rješenje za košarku na ovim prostorima. Ono što je jasno na način na koji je do sada rađeno više ne može, jer smo bili svjedoci kuda sve to vodi.

“Zabrinut sam za sudbinu ABA lige. ABA je imala veći potencijal od svih nacionalnih šampionata, ali potrebno je da ligom rukovodi profesionalac, nezavisan od politike i klubova. Kazne u ABA nisu adekvatne incidentima koji se prave i zbog toga se sve ovo dešava. Evo, u Grčkoj je Olimpijakos, najpopularniji klub, izbačen iz lige. I sada oni hoće u ABA ligu – protiv toga sam, jer grčki problemi su grčki problemi. Šta ćemo ako budu prvi. Imaju ugovor sa Evroligom i to automatski utiče na regularnost takmičenja. ABA liga ne može da služi kao sredstvo u sukobu između Olimpijakosa i grčke lige”, jasno poručuje proslavljeni trener Duško Vujošević.

A prema pisanju srpskih medija specijalnu tačku dnevnog reda spremila je Cedevita. Zagrepčani će pozvati sve klubove da se “ograde od načina navijanja i organizacije utakmica, prikazanih u finalnoj seriji, koje ni na koji način nisu bile u sportskom duhu niti odražavale osnovne postulate na kojima počiva ABA liga, prvenstveno na fer-pleju i nultoj stopi tolerancije na nasilje”

Tu je navodno i predlog dopune pravila u kojima će se organima lige omogućiti da brže djeluju i spriječe ponavljanje sličnih događaja. Takođe zahtijevće i da se “u minimalno naredne dvije sezone sve međusobne utakmice Budućnosti i Crvene zvezde, igraju van država u kojima su ova dva kluba registrovana, odnosno minimalno 400 km od sjedišta, kao i bez prisutnosti publike”.

Ako bi se usvojila ova “deklaracija”, to bi praktično značilo da bi Budućnost mogla da igra u Hrvatskoj (bez Splita), Sloveniji ili Srbiji, a Zvezda u Hrvatskoj, Sloveniji ili Makedoniji.

Izvor: Dnevne novine