“Skupljači perja”, 50 godina od premijere

0
181

Film će biti prikazan u četvrtak  20. aprila u 20 sati, u Kosoj Sali Biblioteke, a, uoči projekcije, kratak osvrt na njegov značaj pružiće filmski reditelji Miloš Radivojević i Branko Baletić.

 

“U ovom ostvarenju  snimljenom 1967. godine, po prvi put je vjerno predstavljen život Roma na sjeveru Vojvodine i njihov položaj u društvu.

Neumorno traganje za srećom i stalni aktivni odnos prema životu obilježje je jednog mentaliteta koji nam ovaj film otkriva u svoj njegovoj poetičnosti i surovosti, sa čvrstom namjerom da se tema iscrpi do kraja u svom bogatstvu, bez ustupaka bilo kakvim žanrovskim ograničenjima”, navodi se u saopštenju.

U glumačkoj ekipi zastupljeni su bardovi jugoslovenskog glumišta: Bekim Fehmiu, Velimir – Bata Živojinović, Olivera Vučo, Gordana Jovanović i Mija Aleksić, koji svojim zajedništvom donose pun sjaj ovom izuzetnom filmskom ostvarenju.

Film je nagrađen Velikom Zlatnom Arenom na 14. Filmskom festivalu u Puli, Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Kanu (1967), a bio je nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine.

Aleksandar Petrović

Rođen je u Parizu 1929. godine. Diplomirao je Istoriju umjetnosti u Beogradu, a režiju studirao u Pragu, na čuvenoj filmskoj akademiji. Filmom je počeo da se bavi od 1948. godine, kao scenarista i reditelj veoma dobrih dokumentarnih filmova (“Let nad močvarom”, “Putevi”, “Sabori”).

Aleksandar Saša Petrović je bio i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, cijenjeni filmski teoretičar, autor nekoliko knjiga o filmu. Ostaće upamćen po svom specifičnom umjetničkom senzibilitetu i osjećajem za vizuelnu metaforu. Smatra se jednim od začetnika  jugoslovenskog novog (“crnog”) talasa u kinematografiji.

Petrović je snimio filmove: “Let nad močvarom”, “Petar Dobrović”, “Putevi”, “Dani”, “Dvoje”, “Tri”, “Skupljači perja”, “Biće skoro propast sveta”, “Majstor i Margarita”, “Grupni portret s damom” i nedovršeni film “Seobe”.

U drugom dijelu karijere okrenuo se adaptaciji poznatih književnih djela Mihaila Bulgakova, Hajnriha Bela i Miloša Crnjanskog.

Petrović je svjetski poznat i priznat kao tvorac estetike „uzavrelih strasti i ciganskog melosa“, koji su imali i dalje imaju snažan uticaj na domaću i svjetsku kinematografiju.

Glavna nagrada Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu nosi ime Aleksandar Saša Petrović.

Umro je u Parizu 20. avgusta 1994. godine.

 

Preuzeto sa rtcg.me