Skoro 90 odsto stanova se kupuju pa iznajmljuju

Skoro 90 odsto stanova koji se u posljednje vrijeme kupuju uglavnom se iznajmljuju. Vlasnici privatnog smještaja kažu da se samo četvrtina stanova iznajmljuje legalno zbog čega su na gubitku i oni i država. U Poreskoj upravi kažu da se ne može utvrditi tačan iznos prihoda po osnovu izdavanja jer se porezi na dohodak fizičkih lica obračunavaju zbirno.

Od mora do Durmitora prodaja stanova cvjeta, pokazuju podaci agencija za nekretnine. Kupci su kažu uglavnom stranci, a ima i domaćih. Zanimljivo je, međutim da je većini kupovina stana, pogotovo u Glavnom gradu i na primorju investicija u siguran biznis.

“90 odsto kupaca su ljudi koji žele da investiraju neki novac koji bi imali povrat od te zakupnine”, kazala je Andrijana Mijušković iz Agencije za nekretnine za TVCG.

Iskustva vlasnika privatnog smještaja pokazuju da se najveći broj tih stanova izdaje nelegalno , bez plaćanja poreza i taksi.

“Svaki kupac stana ili apartmana gleda da taj novac povrati upravo na način što će ga izdavati to je još i najmanjei problem ako se taj apartmena kategoriše i uđe u zonu legalnog. Ono što je veliki problem taj legalni dio je otprilike možda jedna četvrtina onog stvarnog broja kreveta kapaciteta koji se izdaje preko raznih digitalnih kanala”, kazao je Petar Ivković iz sektora turističkih agencija.

Po zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica svaki stanodavac dužan je da državi na ime poreza uplati 9 odsto od kirije. A, koliko država na taj način prihoduje nije poznato, jer se ne zna broj stanova koji se izdaju niti koliko stanodavaca plaća porez.

“Godišnja prijava poreza na dohodak fizičkih lica, u kojoj poreski obveznici iskazuju i prihode od izdavanja nekretnina, jedinstvena je za sve vrste dohotka. To znači da se ne može utvrditi iznos poreza obračunatog po osnovu izdavanja stanova u zakup”, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Vlasnici privatnog smještaja na primorju međutim, procjenjuju da su im prihodi po sezoni zbog nelegalnog rentiranja stanova već drugu godinu za redom dvostruko manji”, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

“Tako da smo ove godine imali taj jedan problem da je siva ekonomija prevladala ovu legalnu i definitivno su kapaciteti u legalnoj zoni bili poluprazni ili prazni, čak i sada u špicu sezone dok imamo silne stanove i zgrade pune čak 100 posto”, dodaje Ivković.

Trend koji pogotovo u posljednje vrijeme uzima maha je izdavanje stana na dan jer je zarada duplo veća od mjesečne rente. A tek je to zona u koju država nije ni zavirila, a kako smatraju naši sagovornici,u njoj nestaju milioni eura.

Izvor: CDM