VETERINAR POTVRDIO

Skoro 3 tone sumnjivog poljskog mesa završilo u EU

Poljska je izvezla 2.700 kilograma sumnjive govedine u zemlje Evropske unije, rekao je vodeći poljski veterinar Pavel Nemcuk, nakon što je emitovana televizijska reportažao kompaniji koja ubija bolesne krave i prodaje njihovo meso za prehranu ljudi.

Foto: Youtube/Screnshoot

Nemcuk je na konferenciji za novinare kazao da je sumnjivo meso izvezeno u Rumunjsku, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španiju, Litvaniju, Portugaliju i Slovačku.

Poljska proizvodi oko 560 hiljada tona govedine godišnje, od čega izvozi između 80 i 85 odsto.

Podsjetimo, novinar televizije TVN24, proveo je tri sedmice u klaonici u Kalinovu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od Poljske prijestonice. Snimio je i zatim objavio uznemirujuće snimke goveda, vidno bolesnih, koje s užetom oko vrata vuku u klaonicu, kao i izrezane trupove koji su planirani da se plasiraju na tržište.

Poljsko državno tužilaštvo saopštilo je u srijedu da je počelo istragu o klanju i o distribuciji bolesnih goveda u klaonici, nakon televizijske reportaže.

Evropski komesar za zdravlje i prehrambenu sigurnost VItenis Andriukaitis, najavio je u srijedu inspekciju u klaonici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje evropskih propisa na tom polju, jer je Poljska velik izvoznik mesa u Evropu.

Izvor: Index.hr