U BOLNICAMA NEMA MJESTA

Skoplje je najzagađenija evropska prijestonica

Djeca izostaju iz škola, a u bolnicama nema dovoljno kreveta, dok nezdravi smog obavija i guši Skoplje, što je makedonskom glavnom gradu zalijepilo etiketu najzagađenije evropske prijestonice.

Foto: pixabay.com/Ilustracija

“To više nije ljudski”, kaže Marina, majka koja je prisiljena na dvomjesečni neplaćeni odmor kako bi sa svojim šesnaestomjesečnim sinom Davidom vrijeme mogla provoditi u bolnici.

“Rođen je zdrav. A sada će se vjerovatno mučiti s astmom do kraja života”. Sin joj hospitalizovan zbog teške astme pogoršane toksičnim vazduhom.

David je jedno od više od stotinu djece smještene u skopskoj klinici za respiratorne bolesti. Najmlađem pacijentu tek su dva mjeseca.

Planinski prsten zadržava smog u kotlini

Djeca i stariji najranjiviji su kada je u pitanju zagađenje vazduha prouzrokovano kombinacijom dima ogrjeva, teškom industrijom i izduvnim plinovima automobila.

Važan je faktor i geografija, pošto prsten planina oko Skoplja zadržava smog u kotlini u kojoj je grad smješten.

Prošle nedjelje dva uzastopna dana koncentracija čestica PM10 (manje od 10 mikrometara) u vazduhu bila je četiri puta viša od dnevne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlada je, reagujući i na takvu situaciju, na dva dana zatvorila škole. Ujedno su privremeno obustavljeni svi građevinski radovi i naplate gradskog prevoza kako bi se stanovnici podstakli da koriste svoja vozila.

Mnogi stanovnici misle da je to tek kap u moru koja ne utiče na rješavanje korijenskih uzroka problema koji grad more već godinama.

“Dva dana bez nastave u tri mjeseca konstantnog zagađenja… U kojem se paralelnom svemiru to može smatrati ozbiljnom mjerom?”, pita Dragi Zmijanac iz društva za prava djece Megjashi.

“Redovno komuniciramo s bolnicama, nastavnicima i školama, a ovo je problem broj jedan u Makedoniji”, naglasio je Zmijanac.

U međuvremenu, bolnice nemaju dovoljno kreveta za sve pacijente koji se žale na respiratorne tegobe, kaže Dejan Dokić, šef pulmološke i alergološke klinike u Skoplju.

“Situacija nije dobra. U klinici više nemamo raspoloživih kreveta”, naveo je on.

Izvor: Index.hr