U KONKURENCIJI 17 FILMOVA

Sjutra počinje filmski festival u Berlinu

U Berlinu sjutra počinje 69. Međunarodni filmski festival – Berlinale tokom kojeg će se do 17. februara za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, takmičiti 17 filmova.

Berlinale je najposjećeniji filmski festival na svijetu, Foto: berlinale.de

Festival će otvoriti ostvarenje “The Kindness of Strangers” (Ljubaznost stranaca), danske rediteljke Lone Šerfig, koji se zvanično takmiči i za Zlatnog medvjeda, saopšteno je na sajtu organizatora te filmske smotre.

Među 17 filmova u zvaničnoj konkurenciji, sedam su režirale žene: “Mr Jones” (Gospodin Džouns) Poljakinje Agnjeske Holand, “Elisa & Marcela” (Eliza i Marsela) španske reditelje Izabel Koišet, kao i “Gospod postoji, imeto i’ e Petrunija” (Gospod postoji, ime mu je Petrunija), makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Van takmičarskog dijela za Zlatnog i Srebrnog medvjeda biće prikazan dokumenatrni film “Varda par Agnes” (Varda prema Anjes) čuvene reditejke Anjes Varde.

Žirijem će predsjedavati francuska glumica Žilijet Binoš, a u žiriju će izmedju ostalih biti čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Među poznatim zvijezdama na berlinskom crvenom tepihu biće Francuskinja Ketrin Denev za film “L’adieu a la nuit” (Zbogom noći) Andrea Tešinea, Dajana Kruger za film “The Operative” (Operativac) Juvala Adlera, i Britanac Kristijan Bejl za ostvarenje “Vice” (Porok) Adama Mekeja. Ti filmovi su takodje među 17 ostvarenja u trci za glavnu nagradu.

Počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo će ove godine dobiti britanska glumica Šarlot Rempling, i njoj u čast će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Prošle godine, Zlatni medvjed dodijeljen je rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film “Touch me Not” (Ne dodiruj me).

Pored Zlatnog medvjeda na festivalu se dodjeljuju između ostalih i Gran pri žirija, Srebrni medvjedi za najboljeg režisera, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolji scenario i najbolju filmsku muziku, kao i nagrada Tedi za filmove s temama LGBT zajednice.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

Izvor: Beta