SJEVERNA Koreja objavila je da je spremna potopiti američki nosač aviona  kako bi pokazala svoju vojnu moć, nakon izvještavanja o zajedničkim vježbama dva japanska razarača s američkom flotom u zapadnom Pacifiku.

Američki predsjednik Donald Trump naložio je udarnoj floti nosača aviona  Carl Vinson da plovi u vodama Korejskog poluotoka kao odgovor na rastuće napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog testiranja i njenih prijetnji da će napasti Sjedinjene Države i njene azijske saveznike.

Jedan jedini udar

Sjedinjene Države nisu objavile gdje se tačno flota nalazi dok se približava tom području. Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je u subotu da će stići “u roku od nekoliko dana”, ali nije saopštio detalje.

Sjeverna Koreja na sve to prkosno uzvraća. “Naše revolucionarne snage su borbeno spremne potopiti američki nosač aviona jednim jedinim udarom”, stoji u komentaru Rodong Sinmuna, potparola vladajuće Radničke stranke.
Sjeverna Koreja će obilježiti  u utorak osnivanje Korejske narodne vojske. Do sada je velike godišnjice  obično obilježavala testiranjem oružja i ispaljivanjem balističkih raketa.

Ta je zemlja do sada izvela pet nuklearnih proba, dvije  prošle godine i izradu rakete s nuklearnim punjenjem koje bi mogle dostići tlo Sjedinjenih Država.