Siniša Radulović, Teodora Nikčević i Kristina Gvozdenović na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Albaniji

0
90

Posredstvom Ministarstva kulture kao partnerske institucije međunarodne organizacije BJCEM, obezbijeđeno je učešće crnogorskih umjetnika na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana „Mediterranea 18“, koje se ove godine održava pod pokroviteljstvom BJCEM-a i Ministarstva kulture Albanije.

Ovogodišnje Bijenale počinje 4. maja u Tirani i Draču, a okupiće oko 230 mladih umjetnika (18-34 godine), koji predstavljaju radove u šest oblasti: primijenjena umjetnost, vizuelna umjetnost, performans, književno stvaralaštvo, muzika i film.

Crnogorsku savremenu scenu će na „Mediterranea 18“ predstavljati Siniša Radulović i Teodora Nikčević, za oblast vizuelnih umjetnosti i Kristina Gvozdenović u oblasti književnog stvaralaštva, koji su putem konkursa odabrani od strane međunarodnog stručnog žirija.

Temu ovog izdanja BJCEM-a „Istorija + Konfilkt + San + Neuspjeh = DOM“, umjetnički direktor Driant Zeneli objašnjava na sljedeći način:

“Istorija, arhiva nebrojenih ličnih priča, snimljenih ili zaboravljenih. Konflikt, kako bismo razmislili o načinima na koje dijelimo dom. San kao projekat doma, kao osnovno ljudsko pravo na slobodu izbora i želje našeg stvarnog ili zamišljenog doma. Neuspjeh kao unutrašnji otpor na razne pokušaje, transformisane dok smo u potrazi sa svojim domom iz snova”.

Radovi će biti predstavljeni u nekonvencionalnim prostorima u Tirani i Draču, među kojima su i vila Envera Hodže; Piramida, nekadašnji muzej zaostavštine Envera Hodže, a današnji Kulturni centar za mlade; Oblak, prostor koji je dizajnirao japanski arhitekta Sou Fujimota.
Izložbeni prostori Bijenala “Mediterranea 18” biće otvoreni za javnost do 28. maja 2017. godine.

Ostavi komentar

Molimo vas da unesete Vaš komentar
Molimo Vas da unesete Vaše Ime ovdje