Sindikat doktora medicine: Zdravstveni radnici ispaštaju zbog neadekvatne organizacije rada u ZHMP CG

Zdravstveni radnici po ko zna koji put ispaštaju zbog neadekvatne organizacije rada u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Prva linija kontakta pacijenata sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć je jedna jedina ekipa za cijela Pljevlja koju čine doktor i dvije medicinske sestre.

Teritorija opštine Pljevlja obuhvata 1.346 km². Od osnivanja ZHMP 2010. godine u Pljevljima u smjeni radi samo jedan tim, dakle jedan doktor i dvije medicinske sestre.

Na papiru u ZHMP Pljevlja zaposleno je 5 ljekara, u realnosti samo 3. U novembru mjesecu 2018. godine tokom 21 dan u kontinuitetu radila su samo dva ljekara i to u smjenama po 24 h.

U avgustu mjesecu ove godine ista situacija, samo dva ljekara tokom 9 dana pokrivala su cijelu službu u ZHMP Pljevlja. Kad ekipa koju čini jedan doktor i jedna medicinska sestra zajedno sa vozačem izađu na teren po pozivu, u prostorijama ZHMP Pljevlja ostaje sama jedna medicinska sestra.

Koliko je teren razuđen i koliko su neka sela u okolini Pljevalja udaljena od prostorija ZHMP znaju građani kojima se može desiti da zbog ovakve organizacije posla na zdravstvenu pomoć čekaju više sati.

I Pljevljaci i Ministar zdravlja koji je Pljevljak i direktor ZHMP Saša Stefanović svjesni su ove činjenice. Direktor Stefanović od 2010. godine, a Ministar makar od 2016. godine.

Sve veći deficit medicinskog kadra stvaraće sve veće nezadovoljstvo i ovakve situacije će biti dio naše svakodnevice. Kad prestanemo negirati očigledne problem kao što je nedostatak kadra, nezadovoljstvo zdravstvenih radnika niskim zaradama počećemo rješavati probleme. To će se ujedno odraziti i na pacijente. Tako se smanjuje nezadovoljstvo pacijenata a ne demagoškim retoričkim osudama u medijima.

Izvor: PV informer