NEDOSTAJE HIJERARHIJSKA ODGOVORNOST

Sindikat doktora medicine: Loše planiranje dovelo do problema u Hitnoj pomoći

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ZHMP dr Saša Stefanović je nedavno izjavio da toj službi nedostaje ljekara, te da se na posljednji konkurs za 15 slobodnih radnih mjesta nije javio nijedan doktor. S druge strane iz Minsitarstva zdravlja kažu da se ne radi o deficitu ljekara već da mladim doktorima nije primamljiva urgentna medicina. Na ovu situaciju imaju komentar u Sindikatu doktora medicine SDM koji u izjavi za CdM naglašavaju da je planiranje, organizovanje i sprovođenje efikasne zdravstvene zaštite dugotrajan i složen proces kojim mogu upravljati jedino dokazani profesionalci, ne i loši ljekari, partijski službenici, vozači, tjelohranitelji i PR-ovi, te da je problem u nedostatku hijerarhijske odgovornosti. Kao glavnog krivca za trenutnu situaciju u SDM vide direktora Zavoda za hiznu medicnsku pomoć.

SDM je ukazao na problem deficita ljekara nakon što je nedavno pacijentkinja u Pljevljima fizički nasrnula na ekipu Hitne pomoći i kamenovala im vozilo.

“Direktor Stefanović je pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta predvidio minimalan broj ljekara izvršilaca u ZHMP Pljevlja. Ako uzmete u obzir da smjena jednog ljekara u ZHMP traje 12 sati i da nakon dva radna dana ljekaru sljeduju dva slobodna dana, jasno je da planirani broj izvršilaca nije optimalan”, kažu za CdM u Sindikatu doktora medicine.

Naglašavaju da ovakvim načinom planiranja službe nije predviđeno da se može dogoditi odsustvo doktora iz bilo kog razloga: bolesti, godišnjeg odmora, edukacije.

U SDM-u napominju i da se nezadovoljstvo pacijenata preliva na zdravstvene radnike.

“Prema Pravilniku Ministarstva zdravlja jedan tim za hitnu pomoć u jedinici, formira se na 12.000 do 15.000 stanovnika i pruža hitnu pomoć u toku osmočasovnog radnog vremena. Stoga, se postavlja pitanje kako je onda Ministarstvo dalo saglasnost na sistematizaciju po kojoj opštini Pljevlja pripada isti broj ljekara u ZHMP kao Žabljaku, Kolašinu, Plavu i Mojkovcu, dok npr. susjedna opština Berane sa sličnim brojem stanovnika ima 10 sistematizovanih ljekara u ZHMP”, pitaju se u Sindikatu doktora medicine.

Oni tvrde da ovo nije prvi propust direktora Stefanovića koji je u skorije vrijeme doveo u pitanje funkcionisanje organizacione jedinice ZHMP Plav nezakonitim otkazivanjem ugovora o radu jedinom specijalisti interne medicine u tom gradu, zbog čega je njegov kolega dežurao i po četiri dana uzastopno u tri različita grada kako bi se omogućio neprekidan rad službe.

“S obzirom da Stefanović nastavlja da desetkuje Zavod vodeći lične ratove sa zaposlenima kroz disciplinske postupke, otkaze zaposlenima koje sud nakon završenog sudskog spora vraća na posao uz velike novčane izdatke za Zavod, pitamo ministra Kenana Hrapovića da li će jedan ovakav u praksi očigledno loš menadžer za to i snositi odgovornost? Demagoška retorika, nedostatak analiza i podataka o radu najvažnijih sektora u zdravstvu ilustrativno pokazuje nivo neozbiljnosti u rukovođenju crnogorskim zdravstvom”, ističu u SDM-u.

U Sindikatu doktora medicine poručuju da je planiranje, organizovanje i sprovođenje efikasne zdravstvene zaštite dugotrajan je i složen proces kojim mogu upravljati jedino dokazani profesionalci, ne i loši ljekari, partijski službenici, vozači, tjelohranitelji i PR-ovi.

“Upravo zbog potpunog nedostatka hijerarhijske odgovornosti, ministra prema Vladi, direktora prema ministru, danas svjedočimo paradoksalnoj situaciji u kojoj se višedecenijski funkcioneri, Stefanović i Hrapović, sukobljavaju u javnosti iznoseći suprotstavljene informacije koje se tiču nefunkcionisanja ZHMP”, zaključuju u izjavi za CdM u Sindikatu doktora medicine.

Izvor: CDM