Simović: Sjever je veliko gradilište i rezultat mudre državne politike

Na sjeveru se dešavaju značajni iskoraci u poljoprivredi i u ostalim oblastima, kao što su kapitalni infrastrukturni projekti, novi preduzetnički zamah sjevera, iskoraci u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas u Beranama.

Otvarajući Prvi međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti, Simović je kazao je da je i ovaj događaj nova potvrda iskoraka na sjeveru.

„Sjever Crne Gore je adresa naših ulaganja, kontinuiranog prisustva, iskazane želje i posvećenosti da se evidentan razvoj Crne Gore uravnoteži. To je motiv našeg sve češćeg prisustva na sjeveru, sa ciljem da na bazi izdašnih prirodnih potencijala i sa vrijednim, odgovornim i mudrim domaćinima i preduzetnicima, stvaramo nove vrijednosti naše ekonomije i života na ovim prostorima“, kazao je Simović.

Izlagači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije tokom dva dana trajanja manifestacije predstaviće posjetiocima svoje proizvode i usluge, prije svega poljoprivredno – prehrambene proizvode, zatim mehanizaciju i proizvode domaće radinosti. Biće to prilika da razmjene iskustva i uspostave saradnju u cilju unapređenja plasmana svojih proizvoda.

Sjever – veliko gradilište

On je istakao da je, kao rezultat mudre i odvažne državne politike i strateškog planiranja razvoja, crnogorski sjever postao veliko gradilište.

– Gradi se autoput koji će otvoriti nove mogućnosti napretka u brojnim oblastima,

– Završetkom puta Lubnice – Jezerine, pored valorizacije turističkih potencijala Bjelasice, sjeverni dio Crne Gore, naročito Berane, Rožaje, Plav, Gusinje i Andrijevica biće bliži Podgorici i primorju za 40 km,

– U toku je realizacija projekta izgradnje novih ski centara, u vrijednosti više od 100 miliona eura,

– U izgradnju ski centra Kolašin 1600, koji je otvoren u februaru ove godine, uloženo je oko 17 miliona eura,

– Ugovoreni su, i već započeti, radovi na budućim skijalištima Cmiljača u Bijelom Polju, Žarski u Mojkovcu i Hajla u Rožajama.

Projekti za bolji život na selu

Simović je naveo da pored ovih i brojnih drugih kapitalnih projekata na sjeveru, Vlada realizuje i stotine infrastrukturnih projekata koji su od značaja za svakodnevni život i rad domaćina na selu.

„Sa vrijednim domaćinima smo dogovarali, planirali i obilježavali uspješno izgrađene brojne ruralne puteve i vodovode. I upravo ovih dana svjedočimo realizaciji projekta izgradnje infrastrukture koje realizuje Vlada u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD-om i lokalnim samoupravama. U sedam crnogorskih opština (Nikšić, Šavnik, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Petnjica i Berane) privodi sa kraju asfaltiranje 45 seoskih puteva u dužini 32 km, ukupne investicije oko 2,5 miliona eura.

Mreža ovih novih asfaltnih puteva prostire se:

– od Velimlja i Trubjele u Nikšiću, do Vrbice i Radmanaca u Petnjici,

– od Prošćenja i Žari u Mojkovcu, do Rasova i Čeoča u Bijelom Polju,

– od Njegovuđe i Motičkog gaja na Žabljaku do Boana u Šavniku.