Na Olimpijskom bazenu Otoka rođena je zvijezda. Sve oči uprte su u Ismaila Zulfića, šestogodišnjeg dječaka koji je na Međunarodnom regionalnom takmičenju u plivanju za invalidne osobe u Zagrebu u utrci na 50 metara leđno osvojio prvo mjesto. Sa izuzetnom snagom, a opet takvom lakoćom djeteta Ismaila ništa ne sprečava da radi ono što voli.

U početku je bio jako uplašen. Poseban trenutak je bio kada je Ismail shvatio da je prvi i pitao “jesam li to pobijedio” – govori trener Amel Kapo.

Plivački klub “Spid” je prvi i jedini plivački klub za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Dva puta sedmično iz Zenice do Sarajeva, upornog treninga i rada, i za godinu dana šestogodišnji Ismail postao je šampion.

–  Na početku je jedva ulazio u vodu, danas prepliva 50 metara na Olimpijskom bazenu bez ikakvih problema – kazao je Kapo.Najveću motivaciju mu pruža trener tako što ga pušta da bude dijete i da se igra, a ono što nakon toga uslijedi je zaista pravo čudo.

Za naredni period nastojat će uz pomoć Paraolimpijskog komiteta otići na  međunarodnu klasifikaciju u Berlinu kako bi stekli osnovne preduslove za evropska, svjetska i paraolimpijska takmičenja.Ismail je dječak koji privlači pažnju i izaziva oduševljenje gdje god se pojavi. Međutim, koliko je zaista bilo potrebno odricanja najbolje znaju Ismailovi roditelji.

– Svi smo jako ponosni, nismo mogli ni sanjati da će se to ostvariti. Ovo je jak vjetar u leđa i svima nama motivacija za dalji rad, trening i još bolja takmičenja – kazala je Elmina Zulfić, Ismailova majka.

Uzor  svima, ko god ga spomene uvijek su svi oduševljeni njim, jer je borac u životu, objašnjava Ismailova majka, te dodaje da on sve gleda sa pozitivne strane.

– Ima pobjednički duh, želio je da uspije. Onaj osjećaj u bazenu, ne mogu ni približno dočarati…borio se u vodi, osmijeh na njegovom licu se vidio dok je plivao u bazenu – kazala je Elmina Zulfić.

Plivanje je ono što ga najviše raduje, i u čemu zaista uživa, uz najiskreniji osmijeh na licu Ismail nam je poručio “ja sam rođeni pobjednik”.

izvor:AVAZ