KOLIKO TEŽAK PUT ČEKA CRNOGORSKE SELEKCIJE DO PLASMANA NA OLIMPIJSKE IGRE

Šest reprezentacija na velikoj sceni, a Tokio je i dalje daleko

Veliki Omegin časovnik u Tokiju prošle sedmice (24. jula) ozvaničio je odbrojvanje posljednjih 365 dana do početka Olimpijskih igara u glavnom gradu Japana.

Crna Gora će se na magičnim Igrama pojaviti četvrti put u istoriji, ali i dalje je veliko pitanje u kolikom broju, jer na tačno godinu još nijedan sportista ili selekcija nisu obezbijedili vizu za Daleki istok.

A ne tako davno sa ponosom se isticalo kako naša zemlja ima šest selekcija u timskim sportovima na velikim takmičenjima. Međutim, iako taj podatak i jeste za ponos, bolna je činjenica da niko od njih i dalje nije ni blizu Olimpijskih igara najvažnijeg sportskog takmičenja u svakom četvorogodišnjem ciklusu.

Naravno, osim košarkašica koje su 12. mjestom na Eurobasketu izgubile šanse za Tokio, ostalih pet i dalje su u igri za Igre”, ali je jasno da će ih sve čekati paklen put do sunca Japana.

Ajkule i Lavice, ipak, najbliže

Vaterpolisti i rukometašice naše zemlje dvije selekcije koje su na neki način postale zaštitni znak Crne Gore na Olimpijskim igrama posljednjih godina su daleko od najvećih priča, pa tako se i od njih još čeka zvanična potvrda plasmana na Olimpijske igre.

Ajkule” su razočarale na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kvangdžuu (10. mjesto), ali i dalje imaju realne izglede za odlazak u Tokio. Draška Brguljana i društvo već u januaru čeka Evropsko prvenstvo u Budimpešti takmičenje koje obezbjeđuje jednu vizu za OI (za šampiona) i pet mjesta u olimijskim kvalifikacijama. Tačnije četiri, pošto domaćin kvalifikacija Holandija već ima zagarantovano mjesto.

Dakle ajkule” u Budimpešti do OI mogu osvajanjem EP, a do olimpijskih kvalifikacija i sedmim mjestom, pod uslovom da_ ispred budu Srbija, Italija i Španija selekcije koje već imaju vizu za Tokio.

Slično je i sa lavicama”. Naše dame do Olimpijskih igara mogu i direktno preko Svjeskog prvenstva koje se u decembru igra takođe u Japanu, a za to će im trebati da postanu šampionke svijeta.

U suprotnom, djevojke Pera Johansona moraće da budu plasirane do sedmog mjesta kako bi izborile kvalifikacije, eventualno i do osmog ukoliko Francuska (već ima vizu za OI) bude među pomenutih sedam najboljih, ali ne i svjetski prvak.

U kvalifikacijama bi se igrale tri grupe sa po četiri reprezentacije, a dalje bi prošle po dvije najbolje iz svake grupe.

Košarkaši mogu da kvalifikacija za OI, a onda…

Najjednostavniju računicu imaju košarkaši Crne Gore, koji će za nešto više od mjesec debitovati na Svjetskom prvenstvu. Mundobasket u Kini za najboljih sedam selekcija sa ovog takmičenje obezbjeđuje direktan plasman na Olimpijske igre, dok će narednih 16 sa Svjetskog prvenstva izboriti plasman u olimpijske kvalifikacije. Sve to znači da Crna Gora treba da bude najmanje 23. u Kini (od 32 selekcije) i igraće kvalifikacije za Tokio.

U kvalifikacijama će nastupiti ukupno 24 selekcije (FIBA će dijeliti i specijalne pozivnice), biće podijeljene u četiri grupe sa šest timova, a samo pobjednici svih grupa naći će se na Olimpijskim igrama.

I Lavovi sanjaju

Mnogo toga je poznato kada su u pitanju kvalifikacije rukometaša za Olimpijske igre, ali dodatnu nadu daje Evropsko prvenstvo koje se igra u januaru. Glavni filter za kvalifikacije bilo je Svjetsko prvenstvo koje je održano početkom ove godine, a sa kojeg je direktan plasman na OI izborila Danska (šampion svijeta), dok je narednih šest najboljih sa Mundijala obezbijedilo kvalifikacije za Tokio – Norveška, Francuska, Njemačka, Švedska, Hrvatska i Španija.

Kao najbolji rukometni kontinent Evropa će dobiti još jednu direktnu vizu (naredni osvajač EP), kao i još tri mjesta u kvalifikacijama (pripada joj i kvota Okeanije), pa sve to znači da bi rukometaše Crne Gore teorijski i plasman na 9-11. mjesto održao u igri za olimpijske kvalifikacije.

Kao i kod rukometašica i ovdje bi se u kvalifikacijama igrale tri grupe sa po četiri reprezentacije, a dalje bi prošle po dvije najbolje iz svake grupe.

Nemoguća misija za odbojkaše

Odbojkaši Crne Gore sredinom septembra debitovaće na Evropskom prvenstvu, ali plasman na Olimpijske igre praktično je nemoguća misija.

Razlog? U kvalifikacijama za Tokio neće biti bitan plasman sa Evropskog prvenstva već FIVB i CEV rang liste.

Tako će se nešto prije EP igrati jedan dio (internacionalnih) olimpijskih kvalifikacija, koji će činiti 24 najbolje plasirane selekcije na FIVB listi. Iz tih kvalifikacija šest pobjednika grupa plasiraće se u Tokio, a u igri je i deset evropskih selekcija.

Nakon toga u januaru 2020. igraće se i evropske kvalifikacije za OI, na kojima će nastupiti domaćin turnira i sedam najboljih sa CEV rang liste. Naravno, bez onih selekcija koje su ranije obezbijedile vizu za Tokio.

Crna Gora je trenutno 21. na CEV listi što znači da bi na EP morala da napravi ogroman uspjeh, kako bi uskočila u kvalifikacije za Olimpijske igre. Čak i u slučaju da se iz prvih kvalifikacija u Tokio plasira svih šest evropskih selekcija.

U kvalifikacijama za OI kod odbojkaša se ne gleda učinak sa velikih takmičenja, već FIVB i CEV rang liste.

Izvor: Dnevne novine