U seoskom domu svojevremeno bila je smještena poljoprivredna zadruga u čijem sastavu su se nalazili otkupna stanica, prodavnica i niz dugih pratećih sadržaja

Aktuelni predsjednik države Milo Đukanović prije petnaestak godina, prilikom posjete Beranama, obećao je da će se ubrzo izvršiti sanacija oronule zgrade seoskog doma na Polici ali to nije urađeno ni do današnjih dana. Obećanja su bila da će ruinirani objekat, pored regionalnog puta Berane – Petnjica, dobiti moderan izgled, a davali su ih i čelnici lokalne uprave za vrijeme dok je vlast u Beranama vršila koalicija DPS-SDP. To posvjedočavaju i obećanja bivšeg predsjednika opštine Vuka Golubović koji je za vrijeme svoje vladavine javno saopštavao da će se za izgradnju seoskog doma na Polici izdvojiti 250 hiljada eura i da je u toku izrada projektne dokumentacije. Sanaciju seoskog doma na Polici u predizbornoj kampanji 2014. godine pominjali su i predstavnici koalicije Zdravo Berane, ističući da će nastojati da obezbijede sredstva kao bi se na mjestu oronulog objekta sagradilo moderno zdanje koje će imati višestruku namjenu. Međutim, umjesto obećane rekonstrukcije objekat je iz godine u godinu sve više propadao, ukazujući da nadležne institucije nijesu preduzimale odgovarajuće mjere i radnje za očuvanje privrednih kapaciteta koji su u vrijeme socijalizma bili nosioci razvoja na seoskom području.

Bivše vrijednosti preseljene u prošlost

Osamdesetih godina prošlog vijeka u skoro svim mjesnim centrima na području beranske opštine postojale su poljoprivredne zadruge koje su upošljavale značajan broj radnika. Međutim, tokom tranzicionih procesa sve te zadruge su ugašenu dok su njihovi objekti i imovina prepušteni konstantnom propadanju. O njihovom postojanju danas jedino svjedoče ruinirane zgrade brojnih zadružnih domova izgrađenih u doba socijalizma. Svi ti domovi i na seoskom području i u prigradskim naseljim ostavljeni su na milost i nemilost zubu vremena, upotpunjujući priču o ugašenoj privredi na sjeveru Crne Gore. O tome pored objekta na Polici, svjedoče zgrade zadružnih domova na Buču, kao i oni na području Šekulara, Bubanja i Lubnica.

Mještani podsjećaju da je u seskom domu svojevremeno bila smještena poljoprivredna zadruga u čijem sastavu su se nalazili otkupna stanica, prodavnica i niz dugih pratećih sadržaja. Zadruga je zatvorena tokom tranzicionih procesa, čime je značajan broj radnika ostao bez posla. Mještani ističu da se sa dubokom sjetom prisjećaju vremena kada je polička zadruga vršila otkup ljekobilja i poljoprivrednih proizvoda, što je lokalnom stanovništvu donosilo značajan dohodak od kojeg je moglo pristojno da se živi. Danas je ostala samo tabla iznad uzlaznih vrata runiniranog objekta sa natpisom “Zemljoradnička zaruga Polica – Ivangrad”.

– Zgrada seoskog doma zbog svoje dotrajalosti praktično je neupotrebljiva i odaje zaista ružnu sliku. Međutim, i pored brojnih pokušaja i obećenja sredstva za njenu rekonstrukciju nijesu obezbijeđena. Bilo je nekih ulaganja ali to je sve sitno. To je sveukupna sramota, jer sakome ko prođe kroz Policu oči bode izgled seoskog doma. Taj dom je pravi primjer koji ukazuje da je nekadašnje društveno bogatstvo nemilice uništavano. Umjesto da u toj zgradi danas imamo prerađivačke kapacitete i otkupni centar, ona predstavlja pravu ruinu- kaže predsjednik mjesne zajednice Boban Veljić.

 

Izvor: Dan