Šehović: Uložićemo u školstvo 50 miliona eura

Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, izgradnja vrtića u Rožajama, podgoričkom Bloku 6, Pljevljima i Herceg Novom, počeće ove godine, najavio je za Pobjedu ministar prosvjete Damir Šehović. Šehović najavljuje da će pažnju ovog resora u najskorijem periodu zaokupiti realizacija projekta uvođenja digitalnih učionica i tzv. promjena etosa škole usmjeravanje i osposobljavanje učenika da umjesto za ocjenu uče za znanje.

Govoreći o izvjesnim infrastrukturnim kapitalnim ulaganjima u obrazovanje planiranim za naredni višegodišnji period, Šehović je potvrdio da će se graditi i vrtići u Siti kvartu, Bloku 6, na Tuškom putu, još jedan na Starom aerodromu, na Zlatici, te u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Baru i Ulcinju, dok će još jednu gimanziju dobiti Podgorica, a škole Zabjelo, Tološi, u Siti kvartu, Karabuško polje, Bijelo Polje i Rožaje. Gradiće se, kako je kazao, i pet sportskih sala.

Šehović napominje da je teško govoriti o velikim infrastrukturnim projektima u jednogodišnjem kontekstu, pa će tako, kako je kazao, naredne godine neki veliki projekti započeti u proceduralnom smislu, neki će početi da se grade, dok će pojedini biti završeni. U godinama pred nama, kako je precizirao, planiranih 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona eura, potvrda su da je opredjeljenje da se ulaže dugoročno i za prave stvari.

“Kad je riječ o rokovima, dodaću i da je u interesu Vlade Crne Gore i Ministarstva prosvjete, kad smo već opredijelili ili planirali sredstva za ove namjene, da projekte što prije privedemo kraju. Dakle, eventualna prolongiranja koja se katkad dešavaju, skoro uvijek budu posljedica procedura, tenderskih i ostalih, na koje niti možemo, niti želimo da utičemo. No, rekao bih da smo uhvatili zamah kad su interne procedure u pitanju, koje ne produžavamo ni dan više od onoga što moramo, a što ima uticaj na to da projekte realizujemo sve brže. Zapravo, ako bih morao da se odlučim za nešto na šta sam u dijelu investicija posebno ponosan, to bi vjerovatno bila upravo efikasnost tima Ministarstva prosvjete, koji radi ne da bi prolongirao kroz nepotrebnu birokratizaciju, nego da bi završio posao koji mu je dat. I to ne bilo kako, nego najbolje što umije”, kazao je Šehović.

U prethodnom periodu, kako je više puta govoreno, nastojao se vratiti kredibilitet stručnom obrazovanju kroz, između ostalog, realizaciju dualnog obrazovanja i podršku učenicima koji upisuju treći stepen. Akcenat je, po riječima ministra prosvjete, stavljen na sprovođenje kvalitetne prakse. Tako će od septembra dualnu nastavu pohađati 800 učenika, dok će za deficitarna zanimanja u stručnim školama biti opredijeljeno preko 700 stipendija.

“Napraviti nešto sopstvenim rukama nije za stid, već za ponos. Znati razložiti svijet oko sebe, znati kako funkcioniše od računara do mobilnih telefona, je li to mala stvar? Da nije, razumjeli su svi oni roditelji i djeca koja se, u sve većem broju, odlučuju za srednje stručne škole, uključujući odlikaše i nosioce diplome „Luča””, poručio je Šehović.

Ocjenjujući da je osnovna potreba našeg obrazovnog sistema kvalitetnije razumijevanje procesa i povezivanje lekcija iz raznih oblasti, on ističe da je u postizanju tog cilja, digitalizacija jedan od važnih mehanizama. Kako pojašnjava, digitalizacija ne znači staviti u učionicu računar koji ne znaju da koriste ni nastavnici ni đaci, već koristiti internet i računare kako bi približili sadržaj djeci ili ih podstakli da sami kreiraju neki novi sadržaj.

“Da budem potpuno konkretan: dijete može „napamet” da nauči da DNK nosi genetski materijal. Ali kvalitetan animirani prikaz strukture DNK, njegovih modifikacija, znače potpunije i primjenljivije znanje. Isto ono znanje koje su djeca stekla tako što su, upotrebljavajući mikrobit džepni računar koji smo nedavno uveli u jedan dio crnogorskih škola, programirala automatizovane parkinge, plastenike i druge projekte na kojima bi im pozavidjeli i mnogo stariji zaljubljenici u računarsku tehnologiju, elektrotehniku i elektroniku”, navodi ministar prosvjete.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa Britanskim savjetom, po riječima Šehovića, u narednom periodu distribuirati oko 4000 mikrobit računara svim crnogorskim osnovnim školama. Uporedo sa Telekomom je, kako je pojasnio, potpisan sporazum o širenjem interneta u 150 područnih jedinica škola, dok su matične jedinice već pokrivene.

“Dodatno, oko tri miliona eura biće usmjereno isključivo u opremanje školskih kabineta informatičkom opremom. No, to je tek prvi korak, jer digitalizacija podrazumijeva upotrebu interneta, računara i programerskih vještina ne samo u nastavi informatike, već u nastavi drugih predmeta”, kazao je Šehović.

Komentarišući najavljene izmjene određenih predmetnih programa, tj. modifikacije u zastupljenosti pojedinih opšteobrazovnih predmeta u stručnim školama, Šehović ističe da je sa adresa Ministarstva i Centra za stručno obrazovanje poručeno da će opšteobrazovni predmeti i dalje činiti ogroman segment programa srednjih stručnih škola, ali u kojima se paralelno mora razvijati praktično znanje zbog koga se đaci i odlučuju za stručne škole.

Prethodno, najavljeno izmještanje jedne grupe opšteobrazovnih predmeta iz kategorije obaveznih u izborne, u okviru pojedinih modularizovanih obrazovnih programa u srednjim stručnim školama, izazvalo je burne reakcije stručne javnosti, Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta koji su tvrdili da će najavljene izmjene dovesti u pitanje koncept građanskog društva, a umjesto slobodnih građana stvarati podanike.

“Građanin i građansko društvo nijesu sinonim za puko teorijsko znanje. Građansko društvo, rekao bih, u sebi sadrži prije svega otvorenost za različite potrebe jedinki, građana sa integritetom i njihovih organizacija. A takvi građani se stvaraju kako drugačije do balansiranim odnosom teorijskog znanja i njegove praktične primjene sa dobrim namjerama”, kazao je Šehović.

On ističe i da je Ministarstvo u minulom periodu znalo da vrednuje i nagradi uspjehe naših đaka na brojnim regionalnim i međunarodnim takmičenjima. Sistemski iskorak u tom pravcu je, po njegovim riječima, uspostavljanje Fonda za kvalitet i talente iz koga se svake godine dodjeljuje više stotina nagrada najboljim učenicima.

“To je bio jedan od načina na koji smo pokušali da ih dodatno motivišemo i poručimo da nije prošlo vrijeme u kome su najbolji đaci u centru pažnje”, poručio je ministar prosvjete.

U tom pravcu on zapaža i da je potrebno usmjeravati đake na razumijevanje, a ne samo reprodukciju gradiva. Što je, kako primjećuje, i osnovna pretpostavka koju mjeri jedno od najpoznatijih međunarodnih testiranja PISA testiranje.

“Znati osnovne principe nacionalne i svjetske ekonomije, a ne znati pročitati grafikon ili snaći se u bazičnim građanskim poslovima sa privredom, znači da je pred nama posao mijenjanja pogleda čitavog društva na obrazovanje. U taj posao smo ipak ušli i cijenim da idemo u dobrom pravcu”, kazao je Šehović.

Problem prebukiranosti predškolskih ustanova u glavnom gradu i dijelu Primorja stavio je resor na čijem je čelu Šehović pred velikim izazovom, a dodatno, iz resora se krenulo u promociju predškolskog obrazovanja. To je, po riječima ministra prosvjete, značilo prihvatanje činjenice da se još efikasnije moraju otvarati nove jedinice, te da ta obaveza ne smije stati na put potrebama najmlađih.

“Sada, dvije i po godine kasnije, imamo 1700 novih mjesta za mališane u vrtićima, nekoliko novootvorenih vrtića i brojne adaptirane jedinice, te preko 30 interaktivnih službi koje u udaljenim područjima vrše funkciju vrtića. Posao nijesmo završili, ali polako rješavamo problem prebukiranosti, ne uskrativši pritom djecu za važan segment njihovog razvoja kakav je boravak u vrtiću”, navodi on.

Šehović poručuje da će zemlja čiji građani imaju izgrađen ukus i znaju da „isplivaju” iz morapraznih sadržaja, držati svoj razvojni kurs. U tom duhu resorno ministarstvo je otvaranjem područnih jedinica Muzičke škole u Zeti, Tuzima, Plavu, Rožajama i Mojkovcu, kako je kazao, htjelo da podrži i podstakne interesovanje za umjetnost.

“U više od polovine opština postoje matične jedinice muzičkih škola, a jedan dio ostalih opština pokriven je područnim jedinicama. Otvaranjem područnih jedinica u Zeti, Tuzima, Plavu, Rožajama i Mojkovcu, povremeno uz podršku partnera, htjeli smo da podržimo ili podstaknemo interesovanje za umjetnost, a tako će biti i ubuduće. Uz projekat „Dan umjetničkog obrazovanja” tokom koga smo sa Zetskim domom besplatno poslali nekoliko hiljada djece u ovo pozorište, te slične projekte koje planiramo, vjerujem da ćemo dati snažan podsticaj mladima i poslati im poruku da unutrašnja sloboda počiva na obrazovanju”, kazao je Šehović.

Izvor: Pobjeda