Pljevaljsko kulturno-umjetničko društvo nosi ime Pljevljaka Vladimira Kneževića Volođe, narodnog heroja koji je poginuo 1942. godine

Kulturno-umjetničko društvo “Volođa” iz Pljevalja, jedno od najstarijih u Crnoj Gori, proslavilo 75 godina postojanja i rada.

Jubilej je obilježen ove godine jer prošle to nije bilo moguće zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Povodom 75 godina postojanja, snimljen je film koji je nedavno prikazan u sali pljevaljskog Doma kulture.

Društvo od osnivanja 1945. godine, nosi ime Pljevljaka Vladimira Kneževića Volođe, narodnog heroja koji je je poginuo kod Mrkonjića Grada (BiH) 1942.

Predsjednik Arman Bećović kaže da su njihove procjene da je od osnivanja do danas kroz društvo prošlo oko deset hiljada članova.

Danas “Volođa” ima 250 aktivnih članova.

“U ‘Volođi’ sam počeo da igram kao srednjoškolac. Bio sam odsutan dok sam studirao, jedno vrijeme sam bio u inostranstvu, a na mjestu predsjednika sam šest godina. Sada imamo sedam ansambala: škola folklora, tri dječja ansambla, izvođački i rekreativni i ansambl veteran”, kazao je Bećović za “Vijesti”.

”Volođa” je osvajač brojnih nagrada, među kojima su priznanje “Miladin Perović” iz oblasti kulturnog amaterizma u Crnoj Gori 1978. godine, Novembarske nagrade, plakete “Džemal Bijedić”, Saveza udruženja boraca NOR-a, Jugoslevenske narodne armije, “Zlatne lire” i “Srebrne lire”.

Dva puta КUD “Volođa” je proglašeno za najbolji ansambl u Crnoj Gori.

Članovi su nastupali na svim kontinentima, osim Australije.

Društvo će, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, na poziv kolega gostovati u turskom gradu Izmiru, gdje će promovisati crnogorsku kulturnu baštinu.

Bećović kaže da su članovi društva većinom akademski građani iz svih oblasti društvenog djelovanja.

Na repertoaru imaju više od 48 autorizovanih koreografija, s kojima ansambl čuva nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore, Pljevalja i cijelog Balkana, istakao je on.

Društvo je iznjedrilo i “Pljevaljske tamburaše”, jedan od najpoznatijih tamburaških orkestara na ovim prostorima.

”Naši članovi bili su Leo Martin i Žuti Serhatlić, u periodu dok su u Pljevljima služili vojsku. I poznati interpretator Mirko Rondović pjevačku karijeru je započeo u ‘Volođi’”, priča Bećović koji i u šestoj deceniji života s lakoćom izvodi i najzahtjevnije koreografije.

Predsjednici “Volođe” bili su Pavle Pavlović, Abdurahman Šabanić, Mirko Živković, Behudin Čorbo, Milenko Bezarević, Hazbo Nuhanović, Bajo Mirković, Đokica Đondović, Bahrija Brahić, Radomir Matović, Stojan Tanjević i Tarik Gadžović.

Prvi članovi bili su iz Kulturno-umjetničke grupe 37. divizije, njih oko 50.

”Odmah po osnivanju organizuje se rad po sekcijama – horskoj, dramskoj i muzičkoj. Prvi put u gradu se pored tamburaškog orkestra formira i ženski mandolinski orkestar. Već 1951. s radom počinje džez orkestar i horska sekcija sa 80 članova. S radom je počela dramska, folklorna i sekcija vokalnih solista. Dramska sekcija radila je sve do osnivanja Narodnog pozorišta u Pljevljima. Zatvaranjem pozorišta 1958. godine, dramska sekcija pri KUD-u ‘Volođa’ nastavila je s radom.”

Likovna i literarna sekcija formirana je 1955. godine, a kroz njen rad, s kraćim prekidima, prošao je veliki broj pljevaljskih slikara.

Početkom 1950. društvo je dobilo prostorije u novoizgrađenom Domu kulture.

Kraće vrijeme “Volođa” je smješten u novoizgrađeni Dom društvenih organizacija.

Prvi inostrani nastup imali su u oktobru 1965. u Bugarskoj.

Vlasnici su više od 400 nošnji skoro svih naroda s prostora bivše Jugoslavije.

”Osamdeset odsto naših nošnji je ručni rad. Jedna crnogorska nošnja košta od 1.600 do 2.500 eura. Imamo nošnje stare i po četrdeset godina, koje su očuvane i koristimo ih za naše nastupe”, rekao je Bećović.

Od 2000. registrovani su kao Nevladina organizacija, a “Volođa” je član Svjetske organizacije folklornih festivala i ansambala i od njegovog osnivanja.

Od septembra ove godine predviđeno je obnavljanje amaterskog pozorišta KUD “Volođa”, uz stručno vođstvo i podršku pozorišnih prvaka i režisera s ex-yu prostora.

Tri adaptirana pozorišna scenarija KUD “Volođa” je dobio na poklon od autora.

Izvor: Vijesti.me