SDT da se ozbiljno pozabavi predmetom ratnog zločina u Foči

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) treba ozbiljno da se pozabavi spisima u vezi sa predmetom ratnog zločina u Foči, poručio je potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Jasmin Ćorović.

Ćorović je naveo da BS daje punu podršku istražnim organima i traži krajnje odgovoran pristup u tom predmetu, za koji je crnogorsko SDT dobilo dokumentaciju od kolega iz haškog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

“SDT je dobio spise 2020. godine. Iz Haga su kazali da se istražni spisi odnose na više osumnjičenih crnogorskih državljana za ratne zločine, silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju i trgovinu ljudima”, rekao je Ćorović.

On je pozvao sve relevantne organe koji će raditi na ovim predmetima, prevashodno SDT, policiju i Ombudsmana da se prioritetno i krajnje odgovorno posvete ovom predmetu.

Ćorović je podsjetio da ratni zločini ne zastarijevaju, kao i da je, radi zadovoljenja pravde i satisfakcije porodica stradalih, neophodno otkriti počinioce i privesti ih pravdi.

“Suočavanje sa prošlošću je potrebno i Crnoj Gori, koja, nažalost, do sada nije položila ispit na ovoj temi”, kazao je Ćorović.

On je kazao da u crnogorskom pravnom sistemu nema velikog broja pravosnažnih presuda u kojima je potvrđeno postojanje ratnog zločina.

“A znamo da je takvih zločina bilo, pa će odnos nadležnih prema ovom predmetu biti test zrelosti tih organa u pogledu pitanja koja su, između ostalog i uslov napretka naše države ka Evropskoj uniji”, kazao je Ćorović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE