Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Cetinje poziva nadležne državne insitucije da u najkraćem mogućem roku ispitaju sve navode o nestanku vrijednog muzejskog nasljeđa iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Kako je saopštio Milutin Daka Darić iz OO SDP Cetinje, podaci koje je uvaženi Saša Berkuljan prvi iznio i na valjan način dokumentavao, pokazaju da su se u dužem vremenskog periodu iz Narodnog muzeja iznosili i otuđivali vrijedni eksponati, slike, fotografije, dokumenta ali i desetine predmeta sa značajnim istorijskim značajem.

“Nebriga o vlastitom istorijskom nasljeđu je neprihvatljiva jer je upravo to nasljeđe najbitnija osnova za izgradnju kulturnog i državnog identiteta. Veličina jedne države se ne svodi samo na broj stanovnika ili BDP, nego i na istorijsko i kulturno nasljeđe kojim je ta zajednica doprinijela evropskoj i svetskoj kulturi”, tvrdi on.

Darić ističe da hiljadugodišnje trajanje Crne Gore, četiri kraljevske dinastije, državna tradicija i bogato kulturno nasljeđe nas svrstavaju u grupu zemalja koje suštinski pokazuju da imaju duboku istorijsku ukorijenjenost.

“Zbog svega ovoga, nadležni državni organi moraju što prije izaći za konkrentnim informacija o ovom pitanju kako bi se utvrdila personalna odgovornost i skinuo nepotrebni medijski teret sa zapošljenih u Narodnom muzeju, jer smo ubijeđeni da ogromna većina njih obavlja svoj posao na valjan, častan i odgovoran način”, naglašava on.

izvor: Cdm