EKONOMIJA

SD: Koncesioni akt mora da bude zakonit i da štiti interes države

Sada je više nego očigledno da je koncesioni akt za davanje u zakup aerodroma u Podgorici i Tivtu, koji je svojevremeno pripremalo Ministarstvo saobraćaja, na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovicem, a koji je ljetos bio ponuđen na javnu raspravu, nezakonit po najmanje desetak osnova, i da ne štiti interes države, poručuju u izjavi za CdM Socijaldemokrate.

Nurković  je poručio da se usvajanje koncesionog akta za aerodrome Podgorica i Tivat očekuje odmah poslije praznika, te dodao da je pripremljen kvalitetan dokument, prije svega, u zaštiti interesa države.

U SD-u napominju da je činjenica da pomenuti dokument, ni nakon punih 9 mjeseci od završetka javne rasprave, još uvijek nije razmatran na Vladi, iako je ministar Nurković još tokom 2018. godine tvrdio da je pitanje dana kada že biti usvojen.

“Rasprava na Vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku, koja je u januaru vođena o takvom dokumentu, je pokazala opravdanost argumentacije na kojoj SD konstantno insistira, a sa kojom su se saglasili gotovo svi članovi komisije koji su uzeli učešće u raspravi”, tvrde u SD-u.

Dakle, napominju oni, koncesioni akt nije usvojen, ne zbog “tehničkog usaglašavanja” ili nečijeg hira, kako to resorni ministar tvrdi, nego zbog brojnih nezakonitosti i suštinskih nelogičnosti koje su “promakle” i ministru i njegovim sada već čuvenim “konsultantima” koje je angažovao.

“Uvjereni smo da ce iz novog dokumenta, na kojem se vćc nekoliko mjeseci radi, biti otklonjene nekonzistentnosti i brojne nezakonitosti, i da ce, za razliku od onog ponuđenog od strane ministra Nurkovića, stititi interes države i njenih građana. SD se sa koalicionim partnerima moze razlikovati oko pojedinih rješenja, ali razlike u kontekstu zakonitosti ne smije biti, jer kompromisa sa tim niti ima niti ga može biti”; navode u ovoj partiji.

Oni napominju kako uvijek nedvosmisleno ističu i da Socijaldemokrate nisu apriori protiv bilo kojeg modela daljeg razvoja aerodroma, jer bi to bio odraz površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti.

“Ali smo istrajni u odluci da podržimo samo onaj koji je zakonit i koji građanima Crne Gore obezbjeđuje veću društveno-ekonomsku korist”, zaključuju u SD-u u izjavi za CdM.

Izvor: CDM