Prije desetak dana DRI je objavila Konačni izvještaj o kontrolnoj reviziji Skupštine Crne Gore, napominju iz Socijaldemokrata.

“Njegov glavni nalaz je da je „aktivnostima i radnjama koje je Skupština Crne Gore preduzela u cilju realizacije preporuka DRI otklonjen najveći broj nepravilnosti, odnosno od ukupno 23 izdate preporuke DRI, koje su bile predmet kontrolne revizije, 21 preporuka je realizovana dok su 2 preporuke djelimično realizovane“

Nijesmo pretjerano ni očekivali da će se ovom dijelu Konačnog izvještaja posvetiti adekvatna pažnja, jer je on više nego pohvalan za novo rukovodstvo Skupštine na čelu sa predsjednikom Ivanom Brajovićem. Ali očekujemo da se ozbiljna medijska pažnja, makar na nivou one koja je bila posvećena trošenju skupštinskog novca u 2016. godini, posveti dijelu navedenog Izvještaja Državne revizorske institucije koji se bavi kontrolom putnih naloga izdatih u toku 2015.”, navode iz SD-a.

U saopštenju dalje pojašnjavaju:

“Naime, DRI je konstatovala da su u 2015. 123 nerazdužena putna naloga ukupne vrijednosti 59.584,28€; 24 putna naloga u ukupnom iznosu od 11.996,70€ evidentirana kroz dnevnik blagajne, a nema ih u dokumentaciji koju je provjerio državni revizor; u 26 slučajeva pod istim brojem zavedena dva putna naloga, a u jednom slučaju tri i dr.

Navedeno je i da su po saznanju državnog revizora sporni putni nalazi predati državnom tužiocu i predmet su tužilačke istrage. Takođe, sprovodeći kontrolu u predmetnoj reviziji, „državni revizor posebno ukazuje i na mogućnost postojanja netačnih podataka i dokumentacije u vidu fiktivno izdatih putnih naloga“, navode oni.

Zaista je bilo nevjerovatno posmatrati razna medijska spinovanja u smislu da se kao glavni krivac za malverzacije sa skupštinskim novcem u 2016. godini označi sadašnji predsjednik Skupštine Brajović, koji je na čelo Skupštine došao tek krajem novembra te godine, dodaju iz SD-a.

“Da podsjetimo javnost da je upravo predsjednik Brajović odmah po saznanju da nije moguće utvrditi činjenično stanje u blagajni i da postoji mogućnost da je zloupotrijebljen skupštinski novac, sproveo sve zakonom predviđene mjere i tražio da interna revizija provjeri poslovanje iz ranijih godina.Ta revizija je utvrdila da je bilo finansijskih malverzacija, posebno 2015. i 2014. godine, i ti izvještaji su proslijeđeni DRI i Tužilaštvu.

Sada, nakon potvrde od strane i Državne revizorske institucije, nadamo se da je svima jasno da se dugi niz godina prije dolaska Ivana Brajovića na čelo Skupštine nezakonito i netransparentno trošio skupštinski novac. Je li sve to bilo rezultat nečijeg neznanja ili korupcije, neka javnost prosudi”, zaključuju Socijaldemokrate.