Šavnik i Plužine za 11 mjeseci ostali bez 200 stanovnika

Za jedanaest mjeseci prošle godine dvije poddurmitorske opštine, Plužine i Šavnik, ostale su bez skoro 200 stanovnika.

Prema podacima Uprave za statistiku (Monstat), za deset mjeseci prošle godine u Plužinama je rođeno 18 djece, dok je broj umrlih bio 49, pa je zabilježen negativan prirodni priraštaj od 31.

     Šavnik

Na području Šavnika u istom periodu rođeno je 13 djece, umrlo je 39 stanovnika, a prirodni priraštaj je minus 26. U Plužine se tokom prošle godine doselilo 32, a odselilo 58 građana, dok je iz Šavnika otišlo 103, a 23 je novodoseljenih.

Monstat bilježi i da obje opštine poslednjih godina imaju gotovo iste podatke, a migracije raznim mjerama pokušavaju da zaustave lokalne uprave koje, u odnosu na druge crnogorske opštine, imaju skromne budzete.

Plužine su prve i zasad jedine u državi koje stanovništvo na seoskom području već godinama oslobađaju od plaćanja poreza na nepokretnost, a jedinstveni su i kada je u pitanju podsticaj nataliteta jer svim nezaposlenim porodiljama isplaćuju naknadu do druge godine života djeteta. Do početka decembra plužinskom Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti obratilo se 12 nezaposlenih porodilja za ostvarivanje prava na naknadu.

-Svi zahtjevi su usvojeni i pozitivno riješeni, a iznos naknade je 100 eura mjesečno do navršene druge godine djeteta, podaci su koje je „Danu“ dostavila Ljubica Kulić, samostalna savjetnica za socijalnu i dječiju zaštitu Opštine Plužine.

U istom periodu dobili su i 18 zahtjeva za ostvarivanje pomoći za novorođeno dijete. Deset se odnosilo na rođenje prvog djeteta (gdje je pomoć 500 eura), a šest na drugo (1.000 eura).

Dva zahtjeva su se odnosila na rođenje trećeg i više djece (2.000 eura, uz napomenu da su u pitanju roditelji koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na selu i time se iznos uvećava duplo). Uz osobito zadovoljstvo napominjem da se jedan od zahtjeva odnosio na rođenje desetog djeteta u porodici na selu. Budzetom opštine za 2021. godinu za poziciju pomoć porodiljama, shodno odluci na osnovu koje se isplaćuju i pomoći za novorođeno dijete, planirano je 40.000 eura, a do sada je realizovano 40.397, navela je Kulić.

Iz budzeta Opštine Šavnik prošlogodišnje izdvajanje za novorođenčad iznosilo je 14.000 eura. Kako su nam iz te Opštine saopštili, 500 eura je naknada za prvo dijete, hiljadu za drugo, a 1.500 za treće i svako naredno i za blizance.

-Broj novorođene djece u 2021. godini je 13. Od tog broja tri porodice su dobile prvo dijete (jedna blizance), četiri su dobile drugo, dvije porodice treće dijete, dvije četvrto i jedna porodica peto dijete. Broj porodica koje su u 2021. godini ispunjavale uslove za naknadu za novorođenčad je deset, naveli su iz Opštine Šavnik.

Izvor:Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor