Nakon što je NVO,,Euromost” objavila da je Upravni sud Crne Gore na osnovu njihove tužbe poništila odluku Skupštine Opštine Bijelog Polja o imenovanju Savjeta lokalnog javnog emitera Radio Bijelo Polje,oglasio se i savjet Radija.

Cijela procedura o imenovanju članova Savjeta je urađena u skladu sa zakonom i zbog toga nam nije jasno zašto u postupku nije dostavljena neophodna dokumentacija, zbog čega tražimo da Skupština Opštine Bijelo Polje uloži žalbu na presudu Upravnog suda o poništavanju Odluke o izboru Savjeta Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, – zaključeno je na današnjoj sjednici tog organa upravljanja.

’’Tražimo da se utvrdi pojedinačna odgovornost u skupštinskoj službi, jer je utvrđeno da je napravljen propust u postupku, u kome je samo nedostavljanjem dokumentacije moglo da dođe do ovakve presude. Znamo da je postupak imenovanja članova Savjeta krajem prošle godine urađen u skladu sa zakonom, a ako su napravljeni bilo kakvi propusti onda je potrebno da odgovorni snose posljedice’’, navodi se nakon sastanka.

U prilog činjenici navodimo i izvod iz obrazloženja pomenute presude – CITAT:
’’Zbog nedostavljanja kompletnih spisa predmeta ne može se utvrditi kada je donijeta odluka o imenovanju članova Savjeta, niti da li je poštovana procedura propisana Odlukom o organizovanju Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje (čl. 21 do 26), a u tužbi tužilac ukazuje da nije ispoštovana ova procedura.

SUD JE BIO ONEMOGUĆEN DA ISPITA ZAKONITOST DONIJETE ODLUKE U UPRAVNO SUDSKOM POSTUPKU, ZBOG ČEGA JE TUŽBU UVAŽIO I OSPORENU ODLUKU PONIŠTIO.’’ (Završen citat)

Od Skupštine Opštine tražimo da nam dostave kompletnu dokumentaciju o zastupanju pred Upravnim sudom i da nas u postupku po žalbi na pomenutu presudu uključi kao Glavnog umješača u spor.
Iz razloga što se postupak ne vodi protiv Savjeta, ili Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo, tražimo da nas zaštiti od daljih zlonamjernih napada koji dolaze od strane bivših funkcionera i pojedinih nevladinih organizacija.

’’U Savjetu smo saglasni da se ne može ni ovaj postupak voditi kroz negativnu medijsku kampanju kojoj smo izloženi od strane NVO Euromost i zbog toga pozivamo odbornike da nas zaštite od napada, insinuacija i zastrašivanja koje nam se konstantno upućuju. Pri tome apelujemo na predsjednika Skupštine, kao predsjedavajućeg i predstavnika osnivača, da ne dozvoli iznošenje poluistina i manipulaciju informacijama, koje su dostavljene u redovnoj proceduri, kada se za govornicom pominje medijska kuća koju predstavljamo’’, navodi Savjet lokalnog javnog emitera.

’’Saglasni smo da organi upravljanja, direktor i Savjet, nemaju šta da prikrivaju ili insistiraju na obavljanju funkcija na koje su izabrani, te stoga pozivamo sve zainteresovane institucije i pojedince da ispitaju poslovanje u proteklom periodu. Ako smo ’trn u oku’ što uspješno obavljamo svoj posao i što smo stvorili instituciju koja je poznata i priznata na međunarodnom nivou, tu ne možemo ništa uraditi kako bi zadovoljili sujetu pojedinaca i određenih političkih grupacija’’, ističu članovi Savjeta.

Nakon sastanka se oglasio i direktor Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović.
’’Smatram da su u sudskom postupku napravljeni propusti što je i navedeno u obrazloženju presude i tražimo da se utvrdi odgovornost. Ne želimo da se zbog nečijih grešaka, nemara ili nesavjesnog poslovanja, Lokalni javni emiter dovodi u bilo kakav negativan kontekst’’, istakao je on

Rabrenović je podsjetio da se na javni poziv SO Bijelo Polje prošle godine prijavilo šest kandidata, od kojih je pet izabranih imalo neophodne uslove, a kako ističe, šesti, koji je predložen od strane NVO Euromost nije dostavio propisanu i potpunu dokumentaciju, te dodaje i da je bio jedini kandidat ne bi mogao biti izabran za člana Savjeta.

’’Nelogično je da se neko žali na javni poziv u kome učestvuje, a nakon što nijesu uspjeli u redovnoj proceduri pokrenuli su kampanju putem medija kako bi na silu ubacili svoje predstavnike’’, naveo je Rabrenović dodajući ’’Drago mi je da su sticajem okolnosti imenovani ljudi koji su u proteklom periodu savjesno i profesionalno obavljali svoje poslove, bez primjedbi u toku trajanja mandata. Uspješno smo sarađivali i smatram da je to jedan od razloga pokretanja negativne kampanje koja je usmjerena na lokalni javni medijski servis u Bijelom Polju’’ zaključio je on.

Izvor:Radio Bijelo Polje