Savjet bezbjednosti UN-a o krizi u Venezueli

VANREDNA SJEDNICA

Savjet bezbjednosti UN-a o krizi u Venezueli

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas kako bi raspravljao o krizi u Venezueli, nakon što su Sjedinjene Američke Države zatražile održavanje vanredne sjednice tog tijela u Njujorku.

Foto:UN

Američki državni sekretar Majk Pompeo i venecuelanski ministar vanjskih poslova Horge Areaza takođe bi trebalo da prisustvuju sjednici.

SAD traže podršku za Guaida

Pompeo je juče najavio kako će pozvati ostale zemlje da podrže Huana Guaida, koji se u srijedu proglasio privremenim veneCuelskim predsjednikom nakon što su građani masovno izišli na ulice tražeći ostavku predsjednika Nikolasa Madura.

Maduro je prekinuo diplomatske veze sa Vašingtonomi i zatražio da američko diplomatsko osoblje do sjutra napusti Venecuelu.
Sjedinjene Države, Evropska unija i više od polovine latinoameričkih zemalja, kao i Albanija podržali su venecuelansku opoziciju.. Druge zemlje, uključujući Rusiju, Iran, Tursku, Kubu, Boliviju i Nikaragvu, podršku daju Maduru.

Maduro je u maju, po drugi put osvojio predsjednički mandat, na izborima koji su po opštoj ocjeni bili nedemokratski, nakon čega je preuzeo predsjedničku dužnost uprkos međunarodnim pritiscima da odstupi.

Vojska stala uz Madura

Vojska je do sada stajala iza Madura, iako neki manji pokušaji pobune u vojsci pokazuju da je i ona podijeljena.

Guaido, opozicioni čelnik i predsjednik parlamenta, opisao je situaciju u Venecueli kao „situaciju u kojoj je nužna hitna humanitarna pomoć“ pa je pozvao vojsku da omogući ulazak u zemlju humanitarnoj pomoći koju je zatražio od UN-a.

Uprkos tome što posjeduje najveće rezerve nafte u svijetu, Venecuela ja već godinama u ekonomskoj i političkoj krizi.

Stopa inflacije najviša je na svijetu, a više od 3 miliona ljudi napustilo je zemlju zbog nestašice hrane i političkih nemira.

Izvor:Index.hr

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor