Saudijsku Arabiju uvrstiti na crnu listu EU-a?

SVIJET

Saudijsku Arabiju uvrstiti na crnu listu EU-a?

Evropska komisija danas je predložila da se sedam novih zemalja, među kojima i Saudijska Arabija, uvrsti na “crnu listu” Evropske unije s imenima zemalja koje se ne bore dovoljno protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prenose agencije.

Ta inicijativa evropskog izvršnog tijela, koja se događa u vrijeme pojačane diplomatske napetosti s Rijadom, treba da dobije odobrenje Evropskog parlamenta i zemalja EU-a, među kojima su neke, poput Francuske i Velike Britanije, izrazile sumnju.

Prihvati li se prijedlog Komisije za uvrštavanje novih “visokorizičnih” zemalja, među kojima su Saudijska Arabija i Panama, “crna lista” EU-a ubuduće će imati 23 imena.

Na njoj se več nalaze Iran, Irak, Pakistan, Etiopija i Sjeverna Koreja.

Pojačana kontrola finansijskih operacij

To što je neka zemlja na tom popisu ne znači da će joj biti uvedene sankcije, ali obavezuje evropske banke na pojačanu kontrolu finansijskih operacija u kojima učestvuju klijenti ili finansijske ustanove tih zemalja.

“Uveli smo najstrožija pravila u svijetu kad je riječ o suzbijanju pranja novca”, istakla je evropska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

“No, moramo paziti da prljavi novac iz drugih zemalja ne uđe u naš finansijski sistem”, dodala je na novinarskoj konferenciji u Evropskom parlamentu, čija je plenarna sjednica održana u Strazburu. “Prljavi novac generator je organiziranog kriminala i terorizma”, nastavila je Jourova, pozivajući zemlje na crnoj listi da “što prije uklone svoje nedostatke”.

Izvor: Agencije

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor