Na sastanku udruženja “Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana – Cetinje”  i “21. maj – Njujork” sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu.

                  Iseljenici iz Crne Gore koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama nijesu zadovoljni odnosom Uprave za dijasporu, zajednički je zaključak predstavnika udruženja “Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana – Cetinje”  i “21. maj – Njujork”.Na sastanku tih udruženja sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu.

Sastanak iseljenika održan je u prostorijama Generalnog konzulata u Njujorku, a generalni konzul Željko Stamatović je rekao da su “vrata Generalnog konzulata za sve iseljenike širom otvorena i da je on tu da pomogne koliko je u njegovoj moći”.

         Jarović je istakao da je od osnivanja Savjeta za saradnju sa iseljenicima prošlo godinu dana i da očekuje da će se u narednom periodu mnogo više uraditi kada je u pitanju saradnja iseljeničkih organizacija sa državnim organima Crne Gore, kao i saradnja među iseljeničkim organizacijama.Mirsad Jahović, predsjednik Udruženja “Cetinje – Indijana”, iznio je niz kritika na račun rada Uprave za dijasporu i Savjeta za saradnju sa iseljenicima. On je kazao da je u toku formiranje Unije iseljenika, koju će činiti organizacije sa prostora SAD i Kanade koje žele saradnju na realizaciji zajedničkih projekata sa ciljem i aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje državnog identiteta i pripadnost Crnoj Gori.

Predstavnici Fondacije “Gusinje” i Udruženja “Euro Gusinje” govorili su o problemima koji se tiču njihovog rodnog mjesta, dok je Zaim Dervišević, predsjednik Udruženja “21. maj – Njujork”, izrazio nadu da će država puno više uraditi kada su u pitanju iseljenici iz SAD.

 

Foto:fokuspress.com

Izvor:.fokuspress.com