Šariću uveden inspekcijski nadzor

Poreska uprava, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, pokrenula je postupak inspekcijskog nadzora kompanije Tera ing, koja se povezuje sa kontroverznim pljevaljskim biznismenima Duškom Šarićem i Jovicom Lončarom, piše Dan.

“Poreski obveznik DOO Tera ing iz Pljevalja podnio je Poreskoj upravi finansijske iskaze za 2018. godinu u skladu sa zakonom propisanom obavezom. Imajući u vidu da finansijski iskazi predstavljaju jedan od indikatora rizika pri odabiru poreskih obveznika za kontrolu, to je kod ovog poreskog obveznika već otvoren nalog za vršenje postupka inspekcijskog nadzora tokom kojeg će se utvrditi tačnost podataka prijavljenih od strane istog kroz finansijske iskaze”, saopšteno je za Dan iz Poreske uprave.

Dan je prije tri dana objavio da predstavnici kompanije Tera ing nisu dostavili tačne podatke Poreskoj upravi.

U finansijskim izvještajima za 2018. godinu piše da ta firma nema nepokretne imovine i opreme.

U tekstu je navedeno da bilans stanja Šarićevog preduzeća nije tačan, što pokazuju i podaci Uprave za nekretnine.

Na kompaniju Tera ing vodi se oko 38.000 kvadrata nepokretne imovine u Pljevljima. Radi se o tri poslovna objekta i zemljištu upisanom u listu nepokretnosti 4541 u katastarskoj opštini (KO) Pljevlja.

Kompanija Tera ing godinama je bila pod blokadom države zbog sudskog procesa koji se vodio protiv Šarića i Lončara zbog optužbi za pranje oko 20 miliona eura od prodaje kokaina.

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) može se vidjeti da je osnivač te kompanije Mat kompani.

Jedan od osnivača firme Mat kompani je Šarićev saradnik Jovica Lončar.

Kao osnivač Mat kompani vodi se i firma Mateniko LLC iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja se povezuje sa braćom Šarić.

Duško je mlađi brat Darka Šarića, kome se u Srbiji sudi u slučaju poznatom kao “Balkanski ratnik” za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Izvor: Dan