Prezentaciju osnovnih aktivnosti zaštite od požara za zaposlene u Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena održali su protekle sedmice službenici Direktorata za vanredne situacije – područna jedinica Herceg Novi i pripadnici hercegnovske Službe zaštite i spasavanja.

S obzirom na to da zaposleni u Agenciji, odnosno instruktori u Avanturističkom parku i nadzornici u Parku prirode, svoje aktivnosti sprovode na planini Orjen,  njihova prva reakcija i samo lociranje požara na terenu od posebnog su značaja.

„Požar kada se primjeti na vrijeme može se ugasiti sa čašom vode“, poručeno je rokom prezentacije.

Prezentacija je urađena u dva dijela, praktični dio su izveli pripadnici opštinske Službe zaštite i spasavanja, a teorijski su držali inspektori Direktorata za vanredne situacije.

Iz Direktorata za vanredne situacije Agenciji je raspoređeno na korišćenje 10 naprtnjača, koje, u slučaju da izbije požar, služe za brzu reakciju u prvom momentu, do dolaska ekipe Službe zaštite na teren.

Obuci je prethodio zajednički obilazak puteva na Orjenu koji su od neizmjernog značaja za djelovanje u slučaju požara na ovom području.

„Saradnju je potrebno unaprijeđivati i razvijati na svim nivoima djelovanja, jer je to najbolji način za zaštitu neprocjenjivog prirodnog bogatstva Orjena i efikasno djelovanje u slučaju potrebe“, zaključili su glavni inspektor Direktorata, Sreten Roganović i direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović po završetku obilaska i prezentacije.

izvor: rtcg.me