Bolja valorizacija energetskih potencijala Crne Gore i Republike Srpske od zejedničkog je interesa, a saradnja energetskih sistema dvije zemlje u tom cilju potrebna, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića i presjedavajućeg Predsjedništva BiH-a, Milorada Dodika na marginama energetskog Samita u Trebinju.

Đukanović i Dodik razmotrili su aktuelno stanje u energetskom sektoru regiona te mogućnosti saradnje u cilju bolje valorizacije energetskih potencijala Crne Gore i Republike Srpske, što je od zejedničkog interesa.

Đukanović je ponovio opredijeljenost Elektroprivrede Crne Gore da svoj razvoj bazira na zelenoj energiji, odnosno realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije najavivši skori početak izgradnje HE “Komarnica“, montažu 8. agregata u HE “Perućica” od 54 MW, kao i VE “Gvozd 2“, snage 50 MW i SE “Briska gora“ instalisane snage od 200 do 250 MW.

Realizacijom ovih projekata, kako je naveo Đukanović, uduplala bi se instalisana snaga proizvodnih objekata EPCG koja trenutno iznosi 883 MW.

“Zajednički je ocijenjeno da je energetika izuzetna razvojna šansa regiona, a saradnja komplementarnih sistema poput crnogorskog i sistema R. Srpske put do brže i bolje valorizacije ogromnih potencijala rijeka crnomorskog sliva, Komarnice, Pive i Drine, što bi donijelo brojne benefite svim građanima regiona”, navodi se u saopštenju EPCG.

Izvor: RTCG