NIJE DOSTAVIO DOKUMENTACIJU

Džudo savez izbrisan iz registra

Zahtjev za usklađivanje rada sa Zakonom o sportu u previđenom roku predala su 42 od ukupno 60 nacionalnih saveza od kojih je 30 uskladilo Statute za Zakonom, kazao je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je podsjetio da je rok istekao 15. januara.

Janović je kazao da mu je “jako žao što Džudo savez Crne Gore nije htio da ispuni zakonsku obavezu u procesu preregistracije, uskladi Statut i dostavi svu dokumenataciju”.

On je saopštio da je ta asocijacija izbrisana iz registra sportskih organizacija.

“To je jedini savez koji je odbio da dostavi dokumentaciju, umjesto toga u protekle dvije godine traje nadgornjavanje sa Ministarstvom i taktikom napad je najbolja odbrana želi da funkcioniše u takvom obliku”, rekao je Janović.

On je naglasio da Džudo savez nije uskladio statut ni sa starim zakonom.

“Samo zbog interesa sportista rekli smo – hajde da uskladite statut po novim pravilima. I to su odbili, iz njima znanih razloga”, rekao je Janović.

On je naglasio da to što je Džudo savez izbrisan, ne znači da će sportisti biti uskraćeni.

“Interes ministarstva je da se problemi prevaziđu, očekujem da se više uključi Crnogorski olimpijski komitet i da će pomoći naše reprezentativce u ovom sportu, kako ne bi trpjela njihova takmičenja. Imaćemo, takođe, listu prioritetnih klubova, tu će biti dva džudo kluba”, rekao je Janović.

On je naglasio da će država povesti računa o džudou.

“Nemamo medalju od 2012, ali imamo sjajne džudiste. Moramo da vodimo računa o njima, da nas u najskorijem periodu obraduju medaljama”, rekao je Janović.

 

 

Saopštenje za javnost povodom odluke Ministarstva sporta i mladih da izbriše Džudo savez iz registra sportskih organizacija.

Poštovani,

Koristimo priliku da kao najbolji Crnogorski Džudo klubovi koji daju 100 odsto reprezentacije pružimo punu i nedvosmislenu podršku Ministarstvu sporta i mladih i ministru Janoviću, na zakonitoj odluci da izbriše i ugasi Džudo savez Crne Gore. Svjedoci smo dugogodišnjeg nepoštovanja prije svega osnovnih ljudskih vrijednosti i prava, a onda i potpunog nepoštovanja zakona i finansijskih malverzacija od strane rukovodstva saveza, prije svih njegovog predsjednika.
Isti je, svoju funkciju i budžet dobijen od Vlade, godinama koristio za obračun sa najboljim klubovima i takmičarima. Služeći se vjerskom, nacionalnom, ali i svakom drugom vrstom diskriminacije, zatim ucjenama, manipulacijama, medijskim iznošenjem neistina i finansijskim malverzacijama potpuno uništio takmičarski potencijal koji su ovi klubovi godinama stvarali i nanio nesagledivu i dugoročnu štetu Džudo sportu, ali i Državi Crnoj Gori.

Gospodine Janoviću, Vaša odluka da izbrišete Džudo savez iz registra je za sve nas iskrene i poštene Džudo radnike najteži mogući udarac. Ipak, potpuno Vas podržavamo jer znamo da želite dobro sportu i sportistima, a iznad svega želite da se funkcioniše po zakonu. Mi najbolji Crnogorski Džudo klubovi dijelimo sa Vama taj ideal i uvjeravamo Vas da smo potpuno spremni i sposobni da budemo odgovoran partner Ministarstvu sporta koji će pratiti politiku Ministarstva i u okvirima novog Zakona o sportu raditi u interesu sporta i sportista. Znamo da ni Vama nije bilo lako da dzudo sport koji je okarakterisan kao sport od posebnog interesa za Državu Crnu Goru i jedini pojedinačni olimpijski sport koji pripada prvoj grupi sportova izbrisete iz registra, ali Vas razumijemo, podržavamo i obećavamo da ukoliko nam stvorite zakonske uslove i biranje rukovodstva po novom Zakonu i Statutu, mi imamo ljude koji imaju sasvim dovoljno kapaciteta i kredibiliteta da časno i pošteno obavljaju svoje funkcije i rade u zajedničkom interesu, a to je stvaranje vrhunskih sportskih rezultata i kvalitetna promocija Države Crne Gore kroz Džudo sport.

S poštovanjem,

Najbolji Džudo klubovi Crne Gore