Jedan osnovnih postulata koji Crna Gora mora da ispuni na putu ka Evropskoj uniji je neselekitivna primjena pravde. Na žalost, do toga u Crnoj Gori moraćemo još dugo da čekamo. Tokom dana imali smo privilegiju da napravimo novinarski prilog o učenicima Srednje stručne škole koji su dobili diplomu „Luča“. Prije pravljenja priloga jedva smo našli mjesto za parking, van ocrtanog mjesta iza Hotela Pljevlja. Zadržali smo se možda oko tridesetak minuta, a kada smo se vratili policijski službenik  nas je obavjestio da je nam je morao da napiše kaznu za nepropisno parkiranje. Službenik Centra bezbjenosti Pljevlja kazao da ju nema ništa lično, već da je to uradio zahtjev DOO „Čistoća“ jer, po njegovim riječima vozači se parkiraju pored parking mjesta jer ne žele da plaćaju parkiranje.

Naravno da je obješnjenje pomalo degutantno, ali ne želeći da negiramo činjenicu da smo napravili prekršaj, pitali smo službenika Centra bezbjenosti Pljevlja, zbog čega je kaznio samo nas, a ne vozila koja su parkirana, po trotarima, pa i po kolovozu, odgovorio nam je da je za to nadležna Komunlana policija, što apsolutno nije tačno.

U članu 60, Zakona o bezbjednosti u saobraćaju piše

Vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo:

Stav 13

-na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kad je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pješake najmanje širine 1,6 metara, koji ne smije biti uz ivicu kolovoza tako dalje……

Ovo su fotografije ispred zgrade Centra bezbjednosti Pljevlja, upravo jedan od ovih automobila je službenika koji je nama napisao kaznu….ništa lično.

Ne želimo da kometarišemo ništa više, ali već se mogu čuti komentari od stranih turista na račun saobraćajne policije u Pljevljima i postavljanju radara na mjestima gdje je odavno trebalo promjeniti znakove o ograničenju brzine ili slično. Javno tražimo odgovor od nadležnih iz Centra bezbjednosti Pljevlja, ne negirajući da smo napravili saobraćajni prekršaj, pitamo ih kada će početi neselektivno primjenjivanje Zakona o bezbjenosti saobraćaja, kao i da li su provjerili pojedini službenici koji obavljaju posao u saobraćajnoj policiji upoznati sa Zakonom o bezbjednosti u saobraćaju.

 

Izvor: PvPortal