Građanski poktet URA čestitao je građanima Malesije dobijanje statusa punopravne opštine. U tom savezu nadaju se da će to za njih značiti bolji životni standard i zadržavanje stanovništva na tom području. Čestitku je u ime Udruženja Crnogoraca s Kosova uputio i Slobodan Vujičić.

“Nakon bezbrojnih prevara i manipulaicja koje ste doživjeli od strane režima, uskraćivanja vašeg ustavnog prava na dobijanje statusa opštine, velike imigracije stanovništva i brojnih drugih poteškoća koje vam je servirala vlast, radujemo se zajedno sa vama što ste, iako sa velikim zakašnjenjem uspjeli da se izborite za status samostalne opštine”, navode u URA.

Građani Tuzi, kako su istakli, ipak “bez euforije dočekuju stupanje Zakona na snagu”.

U GP URA vjeruju da su veliki resursi tog područja, izuzetno plodne obradive površine, dobra saobraćajna povezanost, te vrijedno stanovništvo, potencijali koji obećavaju razvoj i prospetitet u budućnosti.

“Ukoliko se bude radilo predano i pošteno treba očekivati i povratak dijela dijaspore, a treba omogućiti i njihova nesmetana ulaganja u to područje. Na taj način bi Opština Tuzi dobila puni smisao, a građani toga područja konačno osjetili vidno zadovoljstvo”, zaključuje se u saopštenju URA.

Sa druge strane, Vujičić navodi da je san mještana Tuzi postao java, što je, kako je rekao, “još jedna u nizu potvrda da Crna Gora drži svoja obećanja i da je trajno posvećena unapređenju i zaštiti prava manjina uz potpuno uvažavanje međunarodnih standarda”.

“Vjerujemo da će ovakav odnos Crne Gore prema albanskoj manjini pospješiti institucije Kosova da u najkraćem roku ispune obećanja i obaveze prema crnogorskoj zajednici. Posebno to očekujemo u dijelu izrade i usvajanja Akcionog plana za Strategiju o afirmaciji i integraciji naše zajednice, a nakon toga i u dijelu konačnog rješavanja našeg ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova”, kazao je Vujičić.