Prema podacima kojima raspolaže Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, analiza jednog uzorka piletine iz uvoza, koji je u januaru ove godine u laboratoriju dostavio veterinarski inspektor, pokazala je prisustvo salmonele, saopšteno je Dnevnim novinama.

Kako su u Upravi naglasili, u skladu sa propisima, izvršeno je i ispitivanje referentnog uzorka (superanaliza) i utvrđeno je da u predmetnoj pošiljci nema salmonele, odnosno da su sve vrijednosti u skladu sa propisanim parametrima za bezbjednost hrane.

“Kako bismo javnosti pojasnili sistem uzorkovanja i ispitivanja, koji garantuje dokazivanje bezbjednosti proizvoda, u konkretnom slučaju vezano za salmonelu, ističemo da sve pošiljke mliječnih i mesnih proizvoda podliježu obaveznoj kontroli veterinarske ispekcije na graničnim inspekcijskim mjestima”, navode u Upravi.

To znači da je nad svim uvezenim pošiljkama mliječnih i mesnih proizvoda izvršen identifikacijski, dokumentacijski i fizički pregled pošiljke od strane graničnog veterinarskog inspektora.

“U skladu sa procjenom rizika, inspektor odlučuje o uzorkovanju i slanju na laboratorijsko ispitivanje, koje za određene proizvode, a shodno propisima, uključuje i ispitivanje na salmonelu”, ističe se u saopštenju Uprave.

Kod svakog uzorkovanja, veterinarski inspektor obavezeno uzima tri istovjetna uzorka.

“Prvi uzorak se zove službeni i on se šalje u laboratoriju. Drugi uzorak se daje subjektu, u slučaju da želi da izvrši kontrolu službenog uzorka. I treći uzorak je referentni uzorak, koji služi za superanalizu, u slučaju da prethodna dva uzorka daju različite nalaze. U tom slučaju radi se superanaliza referentnog uzorka i to u nekoj od nezavisnih laboratorija. Rezultat superanalize je konačan i mjerodavan”, objašnjavaju u Upravi.

Podsjećamo, glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković nedavno je uzdrmala javnost tvrdnjom da se na domaćem tržištu našla piletina iz Brazila zaražena salmonelom.

Kako je kazala, crnogorska veterinarska inspekcija salmonelu je u brazilskom pilećem mesu pronašla u novembru prošle godine, a ovih dana pošiljke salmonelom zaraženih pilećih filea u Brazil vraćaju Albanija i Hrvatska.

Uprava za inspekcijske poslove je ipak demantovala ove izjave, navodeći da je sva piletina na crnogorskom tržištu uvezena iz Brazila bezbjedna.

Radi provjere uvoza pilećeg mesa, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet koji se trenutno nalazi u fazi izviđaja, a iz Instituta za javno zdravlje građanima savjetuju dodatan oprez.

Izvor:Cdm